Saga Nyrén Piraatti. Feministi. Aktivisti.

Seksuaalisen väkivallan ehkäisemisestä

Päivitys 24.02.2019: Saga esiintyi aiheen tiimoilta paneelikeskustelussa AlfaStudiossa.

Viimeksi kun otin kantaa maahanmuuttajien seksuaalirikoksiin, kirjoitin maahanmuuttopolitiikasta. Lupasin, että puhutaan rikollisuuden ehkäisystä seuraavassa blogauksessa. Sen kirjoituksen jälkeen on tullut julkisuuteen vielä muutama uusi epäilys ulkomaalaisten tekemistä seksuaalirikoksista ja mediakierrokset ovat kasvaneet.

Minusta on todella hyvä, että puhutaan seksuaalirikollisuuden ehkäisemisestä. Toisaalta tämä aihe on minulle vaikea, erittäin henkilökohtaisista syistä. Uutisointia ja some-keskustelua on ajoittain hyvin ahdistavaa seurata. Ahdistuksen voisi purkaa kahteen osaan, jotka voivat tuntua osin keskenään ristiriitaisilta. 1. Miksi kukaan ei ole välittänyt minuun kohdistuneista rikoksista samalla raivolla? 2. Myötätunto uhreja kohtaan mediamyllytyksen keskellä: Teini-ikäisille on raskas paikka, kun heidän intiimiasiansa tulevat koko kansan riepoteltaviksi. Samanaikaisesti siis pieni tyttö sisälläni katsoo kateellisena vierestä, että miksi minä en saa, ja toisaalta olen tietoinen siitä, etten todellakaan olisi halunnut omalle kohdalleni vastaavaa.

Olen viime päivien aikana ensimmäisiä kertoja puhunut osasta omalle kohdalle osuneista tapahtumista julkisesti. Kokeilin kepillä jäätä. Totesin, että en taida pystyä tämän enempään. En ole vielä valmis. Avasin suuni kuitenkin tärkeästä syystä, jonka käsittelen nyt tässä heti alta pois: Muistetaanhan kaiken tämän keskellä olla sanomatta seksuaalirikollisten uhreista, että nyt heidän elämänsä on pilalla. Tämä on varsin haitallinen viesti rikoksesta toipuvalle herkälle nuorelle ihmismielelle jolla saattaa olla paljon muitakin murheita elämässä. Seksuaalirikoksen uhriksi joutuminen ei pilaa ketään, eikä tuomitse uhria ikuisesti rikkinäiseksi. Useimmalla on mahdollisuus toipua. Toipumiselle tärkeä elementti on toivo. Minä haluan sanoa, että myös vakavien seksuaalirikosten uhrit voivat toipua ja eheytyä ja viettää onnellista elämää. Jos sinä tai läheisesi kamppailette väkivallan nostattamien vaikeiden tunteiden kanssa, muistakaa, että olette arvokkaita ja vahvoja ja resilienttejä. Jos mäki käy yksin liian jyrkäksi, apua on saatavilla. Ette ole yksin.

Seksuaalisen väkivallan uhrina minä olen vuosien varrella pyrkinyt ottamaan selvää, että minkälaiset tekijät johtavat väkivaltaan ja miten sitä voisi ehkäistä, sekä yksilöllisellä että yhteiskunnallisella tasolla. Minulle olisi äärimmäisen tärkeää, että mahdollisimman suuri osa rikoksista saataisiin ennalta ehkäistyä. Jälkien korjaaminen on inhimillisesti tuskallista ja kallista. Kostotoimenpiteet eivät saa tehtyä tekemättömäksi. Katsotaan mitä asiantuntijat sanovat:

Anna Kontula, sosiologi:

 1. On selvitettävä, mitä on jo tehty oikein – näyttää nimittäin siltä, että niin raiskaukset kuin lasten seksuaalinen hyväksikäyttökin ovat vuosien myötä vähentyneet. Itse veikkaan, että kehityksen taustalla on useita syitä: lisääntynyt ymmärrys ja keskustelu seksuaalisesta väkivallasta, perusopetuksen oikeuskasvatus, nuorten vähentynyt alkoholin kulutus, yleinen yhteiskunnan rauhoittuminen ja elintason nousu. Tästä on hyvä jatkaa.

 2. On tehtävä töitä asenteiden eteen. Vaikka paljon on vuosikymmenten mittaan muuttunut, edelleen on helppo löytää puheenvuoroja, joissa seksuaalista väkivaltaa vähätellään ja/tai sen uhreja syyllistetään (paitsi silloin, kun tekijä on maahanmuuttaja). Tämä on tärkeä taustasyy sille, miksi niin moni uhri jättää ilmoituksen tekemättä.

 3. On laskettava ilmoittamiskynnystä. Varmimmin se tapahtuu huolehtimalla, että seksuaalisesta väkivallasta ilmoittaminen ei tarkoita rangaistusta uhrille. Nykyisellään jo pelkästään oikeusprosessin kesto ja muoto ovat uhrille niin raskaita, että monet jättävät rikosilmoituksen tekemättä. Poliisin ja oikeuslaitoksen resursseja on parannettava ja kohdennettava siten, että prosessit eivät veny vuosikausia.

 4. Seksuaalista väkivaltaa kokeneiden tukipalvelut tulisi saattaa valtakunnallisesti kysyntää vastaavalle tasolle.

 5. Seksuaalirikoslainsäädäntö kaipaisi kokonaisuudistusta, mutta mikäli siihen ei ole valmiutta, on nykyistä säätelyä selkiytettävä pienin askelin. Raiskauksen kriminalisointi avioliitossa, seksuaalisen häirinnän kriminalisointi ja raiskauksen siirtäminen kokonaan yleisen syyttäjän alaiseksi ovat olleet hyviä osauudistuksia. Seuraava askel lienee suostumuksen puuttumisen kirjaaminen raiskauksen tunnusmerkistöön.

 6. On käynnistettävä monialainen ohjelma verkkoriskien hallitsemiseksi. Verkosta on tullut keskeinen kontaktialusta, ja tiedetään, että sen kautta tapahtuu paljon myös seksuaalista häirintää ja yhteydenottoja lapsiin hyväksikäyttötarkoituksessa. Muutos on tapahtunut niin nopeasti, että tavanomaiset lasten suojelumekanismit (vanhempien valvonta, sosiaaliset normit, koulujen valistus, lainsäädäntö) eivät ole pysyneet perässä.

Ruotsin hallitus heidän Samtyckeslagenista:

Ruotsissa hallitus perustelee lakia kahdella keskeisellä hyödyllä. Ensimmäinen on juuri yhteiskunnallinen viesti. Samtyckeslagen voisi ehkäistä raiskauksia, kun vapaaehtoisuuden ja suostumuksen merkityksestä keskusteltaisiin. Ruotsin suunnitelmissa onkin lainmuutosta tukeva valistuskampanja.

Dont offend, projekt dunkelfeld:

Experience since the launching of the Berlin Prevention Project “Dunkelfeld” in 2005 demonstrates that many people with sexual attractions to children and early adolescents can be motivated to make use of therapeutic support so as to avoid committing sexual offenses against children and/or early adolescents. The same goes for the consumers of child sexual abuse images (so-called child pornography). A cure in the sense of a resolution of the child-related sexual impulses is not possible according to the current state of scientific knowledge. Therefore, the therapeutic objective lies in working on the degree of responsibility taken on in critical situations. The experience of the Prevention Network demonstrates that, through therapy, it is possible for instance to increase the participants’ ability to empathize with and take the perspective of a potential victim, as well as to increase their sexual control and self-efficacy. For those affected, the therapy leads to an improved quality of life and allows them to responsibly deal with their sexual preference, thus effecting a psychological stabilization. Additionally, it is possible to dramatically reduce attitudes and patterns of behavior that make offending more likely, sometimes with pharmaceutical support, thus preventing sexual offending and the consumption of child sexual abuse images.

Väestöliiton turvataidot lapsille:

Katso ja tulosta juliste täältä.
 

Tässä on kolme erilaista säiettä havaittavissa:

 1. Asenneilmapiiri: Sosiaalinen kontrolli on tärkeä elementti rikollisuuden kitkemisessä. Mitä selkeämmäksi tehdään seksuaalisen väkivallan tuomittavuus, sitä suurempi kynnys ihmisillä on tehdä sitä. Asenneilmapiiriin voidaan vaikuttaa sekä lainsäädännöllä, että kattavalla seksuaalikasvatuksella. Lainsäädäntö ohjaa julkista keskustelua ja asettaa riman. Seksuaalikasvatusta tarvitaan lainsäädännöstä kertomiseen ja käytännön taitojen opettamiseen.

 2. Ennaltaehkäisevä hoito pedofiileille: Suomessa SeriE hanke on ensimmäinen laatuaan, maailmalla kokemuksia on jo jonkun verran. Kaikki pedofiilit eivät hyväksikäytä lapsia, eivätkä kaikki lapsia hyväksikäyttävät ole pedofiilejä, mutta ennaltaehkäisevä hoito pedofiileille on silti tärkeä osa kokonaiskuvaa. Aiemmin hoitoa on saanut vasta rikoksen tehtyään.

 3. Lasten turvataidot: Suomessa käydään vielä tänäkin päivänä jonkun verran keskustelua siitä, että onko lapsilla oikeutta keholliseen itsemääräämisoikeuteen. Mitä paremmin lapsi tuntee ja tietää oikeutensa sanoa EI kosketukselle, sitä paremmin hän pystyy säikäyttämään potentiaalisen hyväksikäyttäjän jättämään hänet rauhaan. Kyky säilyy aikuisiälle myös: Mitä paremmin lapset ovat sisäistäneet itsemäärämisoikeuden käsitteen, sen paremmin he osaavat asiasta viestiä puolin ja toisin myös aikuisina. Monet nuoret tuntuvatkin pitävän suostumusperustetta lainsäädännössä helppona nakkina: Jos et ole varma haluaako toinen seksiä, sitä voi aina kysyä suoraan.

Näiden lisäksi on perusteltua tutkia seksuaalisen väkivallan tuomioiden kovuutta. Moniin muihin rikoksiin verrattuna suomessa saa lyhyitä, kevyitä ja usein ehdollisia tuomioita seksuaalisesta väkivallasta. Tämä on pitkään sotinut kansan oikeustajua vastaan. Itä-suomen hovioikeus on tehnyt itsensä tunnetuksi päästämällä tuomittuja ehdollisella vetoamalla tuomitun työ- tai perhetilanteeseen. Tuomitun vakituinen työpaikka ei kuitenkaan ole rikosta lieventävä seikka. Tavoitteena tulee kuitenkin olla väkivallan ennaltaehkäisy, joten kaipaisin vielä jonkunlaista painavaa faktaa: Toimivatko pitkät tuomiot? Pitäisikö muista rikoksista määrättäviä tuomioita lyhentää, vai seksuaalisesta väkivallasta langetettavia tuomioita pidentää? Vähintäänkin asiasta pitää keskustella.

Lopuksi: Miksi niin monet nyt kirjoittavat, että suomalaisetkin raiskaa? Onko tämä uhrien vähättelyä?

Minä en ainakaan kiistä ulkomaalaisten suhteellisen suurta osuutta seksuaalisen väkivallan tekijöinä. Suomessa, kuten monessa muussakin länsimaassa, on rikollisuusaste laskenut monta kymmentä vuotta. Tämä on hieno saavutus. Se on ollut meille mahdollista rauhan ja taloudellisen hyvinvoinnin kautta. Mutta tämä ei tarkoita, että seksuaalinen väkivalta olisi meillä tuntematonta tai uutta. Nämä tekomuodotkaan eivät ole mitään erityisen vieraita. Samaa tuttua tarinaa. Monesta meistä tuntuu loukkaavalta, että laaja yleisö kiinnostuu ilmiöstä vain silloin, kun tekijä on ulkomaalainen. Uhri voi tuntea tulleensa uudestaan hyväksikäytetyksi kun hänen tarinaansa käytetään maahanmuuttopoliittisiin tarkoituksiin.

Ja hei - siinä missä tekijöinä ulkomaalaiset ovat yliedustettuja, ovat he myös uhreina yliedustettuina. Ulkomaalaistaustaiset tytöt, naiset ja nuoret miehet joutuvat valitettavan usein seksuaalirikollisuuden uhreiksi. Olemme myös ulkoistaneet osan toiminnasta ulkomaille: Suomalaiset käyvät muun muassa Thaimaassa käyttämässä hyväkseen lapsia suomen lain ulottumattomissa. Keskustelussa siis keskitytään liian paljon valkoisen naisen suojelemiseen "muilta", liian vähän yhdenvertaisuuteen.

Me haluamme kitkeä seksuaalista väkivaltaa, emme edistää syrjintää tai ottaa käyttöön kollektiivisia rangaistuksia. Me haluamme tukea kaikkia uhreja, ei vain niitä, jotka sopivat omiin tarkoituksiimme.

Jarna Rintaniemi toteaa:

2000-luvun taitteessa paljastui, että lestadiolaisliikkeen parissa oli tapahtunut useita seksuaalirikoksia. Uhreina oli alaikäiset lapset, tekijöitä oli yhteensä montakymmentä. Monet tekijöistä olivat liikkeen johtohahmoina toimineita saarnaajia ja yksittäisiä tekoja koko vyyhdessä oli montasataa. Suurimmasta osasta ei oltu koskaan ilmoitettu viranomaisille, koska liikkeen sisällä oli tietoisesti ja johdonmukaisesti salattu kyseiset tapaukset. Tuomitsiko kristityiksi itseään nimittävät kansanedustajat nämä teot? Tehtiinkö lakimuutoksia ja pidettiinkö valtakunnallisia kriisipalavereita? Ei. Miksi? Koska tekijät oli suomalaisia.

Viime syyskuussa uutisoitiin Sörkan vankilan entisestä vartijasta, joka oli kolmen vuoden ajan käyttänyt hyväksi ja raiskannut neljää eri uhria, jotka oli kaikki alaikäisiä.

Marraskuussa uutisoitiin 51-vuotiaasta sotkamolaisesta miehestä, joka oli käyttänyt seksuaalisesti hyväksi 11-13 vuotiaita lapsia. Ensimmäisen uhrin kohdalla sukupuoliyhteyksiä oli kahden vuoden aikana ainakin 30 ja niiden aikana käytettiin väkivaltaa, uhri oli sidottu, hänen suuhunsa oli tungettu suukapula ja teon yhteydessä tuomittu otti myös valokuvia uhreistaan. Myös toiseen uhriin oli kohdistunut useita tekoja, joissa käytettiin väkivaltaa.

Joulukuussa uutisoitiin keissistä, missä tekijä oli 23-vuotias kantasuomalainen mies, seksuaalisen hyväksikäytön uhreja 11 ja yksittäisiä rikoksia ainakin 48. Uhreista nuorin oli 6-vuotias , vanhin 13-vuotias.

Toitotettiinko näitä iltapäivälehdissä viikkotolkulla? Missä oli hallituksen hätäkokoukset? Annettiinko koko kunnalle kriisiapua ja rukoiltiinko kirkoissa uhrien puolesta. Ei. Miksi? Koska tekijät oli suomalaisia.

On ihan paskapuhetta, että nyt oltaisiin niin kovasti huolissaan nimenomaan tyttöjen ja naisten turvallisuudesta, kun ketään ei ole aihe aiemmin kiinnostanut. Seksuaalirikosten tekijöistä yli 75% on edelleen kantasuomalaisia ja seksuaalista ahdistelua, -hyväksikäyttöä ja -väkivaltaa on uhritutkimusten mukaan kokenut valtaosa tytöistä ja naisista. Kyllä tämä raiskauskulttuuri on ollut ja voinut hyvin jo pitkään ennen pakolaiskriisiä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (66 kommenttia)

Ilkka Huotari

Eli mitkä ovat syyt ja ratkaisut tietyistä maista tulevien maahanmuuttajien yliedustukseen?

Onko ratkaisuja olemassa?

(Vastaan ennakkoon: ei ole.)

Käyttäjän saganyren kuva
Saga Nyrén

Koska olemme kaikki ihmisiä, samat perussäännöt toimivat kaikkien ihmisten vuorovaikutuksessa. Suomalaisilla kesti 3 sukupolvea päästä sotien yli. Ehkä voimme nopeuttaa prosessia ulkomailta paenneiden kohdalla, kaiken tietämämme pohjalta? Jonkun verran yliedustusta jäänee kuitenkin, sillä kaikki ihmisryhmät tekevät enemmän rikoksia maahanmuuttajina. Suomalaiset Ruotsissa, Virossa, Espanjassa ja Yhdysvalloissa, esimerkiksi. Olen ymmärtänyt, että tämä liittyy juurettomuuteen ja sosiaalisen kontrollin heikkouteen.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
  «Jonkun verran yliedustusta jäänee kuitenkin, sillä kaikki ihmisryhmät tekevät enemmän rikoksia maahanmuuttajina.»

Tämä on mielenkiintoinen aihe, jota olen halunnut selvittää. Muukalaiset ovat periaatteessa aina yhteisön jäseniä suurempi uhka, koska sosiaaliset siteet yhteisöön eivät rajoita muukalaisten toimintaa ja heidän on siksi myös helpompi paeta tekojen jälkeen. Ylipäätään moraali on jossain määrin sidottu sosiaaliseen identiteettiin ja omaan ryhmään, ja monissa kulttuureissa länsimaista universaalin tasa-arvoista ihmisoikeuskulttuuria jyrkemmin. Kuten arabisanonta kuuluu: "Minä veljeäni vastaan, minä ja veljeni serkkuani vastaan, ja minä ja veljeni ja serkkuni maailmaa vastaan."

Lisäksi ihmisluontoon saattaa sisältyä taipumusta joukolla tehtyihin ryöstöretkiin, joissa paitsi tapetaan miehiä, ryöstetään naisia, mitkä ovatkin monissa metsästäjä-keräilijäkulttuureissa tavanomaisia. (Läheitä löytyy jonkin verran, kuten Klavina ja kaverit 2011, sekä mm. Wrangham.) Tämä käyttäytymismalli kenties toisinaan aktivoituu nuorten miesten porukoissa – urheilujoukkueissa tai näissä grooming-ympyröissä.

Sikäli kyse ei ole vain siitä, että jotkut kulttuurit ovat raiskausalttiimpia kuin toiset, vaan myös siitä, että ehkä kaikkien kulttuurien jäsenten riski kasvaa vieraan kulttuurin ympäristössä, jossa moraali ei enää perustu yhteisöllisyyteen vaan rangaistuksen pelkoon.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #17

"Lisäksi ihmisluontoon saattaa sisältyä taipumusta joukolla tehtyihin ryöstöretkiin, joissa paitsi tapetaan miehiä, ryöstetään naisia, mitkä ovatkin monissa metsästäjä-keräilijäkulttuureissa tavanomaisia."

Sanoinkin tuon jo toisaalla mutta mekanismi ymmärtääkseni niinkin yksinkertainen, että miehiä syntyy enemmän kuin naisia. Siinä sitten ajan kuluessa tulee yhteiskuntaan painetta kun on vähän semmoista piparipulaa.

Se paine sitten purkautuu aika ajoin eri muodoissa, että mitä tekevät ns. ylimääräiset ihmiset, pääsääntöisesti joukko nuoria naisettomia miehiä.

Sitä voi sitten historiasta lukea sodista, viikinkien ryöstöretkistä, pyramidien rakennusurakoista olutpalkalla, alkoholisoidun miesjoukon muutosta Suomesta Ruotsiin, maahanmuuttajista, ylimääräisten ihmisten dumppaamisesta siirtomaihin, kiinan massiivisista rakennusprojekteista joita monimiljoonaiset äijälaumat puuhailevat, villin lännen valloitusta jossa pystytettiin kaupunkeja joissa sata äijää + bordelli missä pari horoa.

Sotiminen on tosiaankin hyvin miehistä puuhaa ja se ollut hyvin pitkään perimässä: https://en.wikipedia.org/wiki/Gombe_Chimpanzee_War

"However, later research using less intrusive methods confirmed that chimpanzee societies, in their natural state, wage war. These conflicts are likely a consequence of numerous causes such as a decreasing living range and access to females."

Noh, ei silleen yllätä. Voihan tätä havainnoida myös karvattomissa apinoissa. Muutama miljoona vuotta lajiutumista ja karvat läks, mutta aika monet perusjutut on samat.

Tästä päästään kyllä siihen, että on useita vuosikymmeniä kun ylimääräisten ihmisten paine pääsi purkautumaan Suomessa joten noin niinkuin meidän demografian kannalta se ollut suomeksi sanottuna aika paska idea tuoda kymmeniä tuhansia äijiä lisää tänne.

Tämä nyt näkyy katukuvassa niin että on siellä miehistä koostuvia mamulaumoja ostareilla kuin myös jotain miehistä koostuvia katupartioita.

Pitäis varmaan aika äkkiä keksiä jotain tekemistä näille, rakentaa vaikka pyramidi tai tuoda bordelleja (lue: ihan sama mitä kunhan jotenkin reagoi).

Varmaan hazardein tapa sitten on tuhota samojen nuorten miesten mielenterveys vaikka palkattomalla työllä.

Ilkka Huotari

"Koska olemme kaikki ihmisiä, samat perussäännöt toimivat kaikkien ihmisten vuorovaikutuksessa."

No en nyt tiedä, koska ihmiset eivät ole ensisijaisesti yksilöitä, vaan ryhmiensä jäseniä, joissa kulttuuri vaikuttaa pitkänkin ajan jälkeen. Esimerkiksi romaneilla Suomessa on näin ja heidän rikollisuuden taso on muita suomalaisia korkeampi.

"Suomalaisilla kesti 3 sukupolvea päästä sotien yli."

En usko, että suomalaisilla sodan traumat nostivat raiskaus-/seksuaalirikoksia. Tuo "sodan traumat" kuulostaa aika pahasti selittelyltä, mille ei ole välttämättä perusteita.

"sillä kaikki ihmisryhmät tekevät enemmän rikoksia maahanmuuttajina"

Ei taida pitää ihan paikkaansa: "Oseaniasta kotoisin olleet maahanmuuttajat eivät syyllistyneet tutkittuina vuosina yhteenkään poliisin kirjaamaan raiskausrikokseen." ... Lisäksi oseaniasta tulleiden maahanmuuttajien väkivaltarikollisuus on kantasuomalaisia pienempi. https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/1...

Sosiaalinen kontrolli voi vaikuttaa. Mutta voidaan taas ottaa romanit esimerkiksi: ei se näytä estävän rikoksia.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #27

"En usko, että suomalaisilla sodan traumat nostivat raiskaus-/seksuaalirikoksia."

..Työttömyys, viina, kirves ja perhe. Lumihanki, poliisi ja viimeinen erhe.

Näin suomessa.

Tuossa kun oli uutista niin 30v sitten kun tilastoitiin niin oli 14% koululaisia hyväksikäytetty, nyt oli 4% että onhan siinä laskua. Väkivallan määrä on laskenut niinikään valtavasti, että 80-luvulla vielä aika paljon murhattiin ihmisiä. Ymmärtääkseni Suomessa oli aika paljon myös insestiä.

Sodalla on vaikutusta mutta syy miksi Suomessa menee nyt niin hyvin johtuu aika pitkälti siitä, että meillä sotien jälkeen päätti yksi sukupolvi lopettaa lasten rääkkäyksen ja keskittyä lasten hyvinvointiin niin siitä kun on tullut eheässä ympäristössä kasvaneita sukupolvia niin se näkyy miten väkivallan määrä on vähentynyt joka vuosikymmenellä.

"Ei taida pitää ihan paikkaansa: "Oseaniasta kotoisin olleet maahanmuuttajat eivät syyllistyneet tutkittuina vuosina yhteenkään poliisin kirjaamaan raiskausrikokseen."

Sillä sitten on vaikutusta jos tulee sodan runtelemasta maasta, jostain ranskan tai belgian entisestä siirtomaasta tai vaikka Etelä-Afrikasta jossa siirtomaa-aika + apharteid pilasi aisoita.

Pääsääntöisesti homma korjautuu kasvattamalla uusi sukupolvi eheässä kasvuympäristössä.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #31

"..Työttömyys, viina, kirves ja perhe. Lumihanki, poliisi ja viimeinen erhe."

Onko tuo nyt sitten sodan aiheuttamaa?

"Tuossa kun oli uutista niin 30v sitten kun tilastoitiin niin oli 14% koululaisia hyväksikäytetty, nyt oli 4% että onhan siinä laskua. "

Löysin tällaisen:

"Uusin uhritutkimus (Ellonen, Sariola jne, 2008): Nuorten seksuaalikokemukset aikuisten kanssa n 8-9%. Tyttöjen osalta yleisyys samoilla tasoilla kuin 20 v sitten, poikien osalta hk-kokemukset vähentyneet hieman.
•3% tytöistä kokeneet hyväksikäyttöä vähint. 10v vanhemman henkilön kanssa. Määrä vähentynyt vuodesta 1988, jolloin luku oli 6%."

https://docplayer.fi/11784487-Lapsi-rikoksen-kohte...

Joten ei nyt ihan 14 % vaan 6 % -> 3 %.

Väkivallasta:

"Suomalaisten kokema fyysiseen vammaan johtanut väkivalta lisääntyi vuosien 1997 ja 2003 välillä, mutta on sen jälkeen uudestaan vähentynyt. Myös uhkailujen kokeminen, joka lisääntyi 1990-luvulla saavuttaen huippunsa 2003, on vähentynyt tuoreimman kansallisen uhritutkimuksen mukaan. Kaiken kaikkiaan vuoden 2006 uhritutkimus viittaa siihen, että 1990-luvulla ilmennyt väkivallan loiva noususuunta on päättynyt ja osin jopa taittunut loivaan laskuun."

https://www.haaste.om.fi/fi/index/lehtiarkisto/haa...

Toisaalta, haulla "väkivalta raaistunut" löytyy paljon artikkeleita:
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/nuorten-vakiva...
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000004541468.html
https://www.kotimaa24.fi/artikkeli/nuorten-vakival...
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/vakivalta-raai...
https://yle.fi/uutiset/3-5728802

"Sillä sitten on vaikutusta jos tulee sodan runtelemasta maasta, jostain ranskan tai belgian entisestä siirtomaasta tai vaikka Etelä-Afrikasta jossa siirtomaa-aika + apharteid pilasi aisoita."

Tuo ei vielä kerro, mikä se *syy* on.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #33

"Onko tuo nyt sitten sodan aiheuttamaa?"

Kyllä noissa keisseissä sodan jälkeiset stressireaktit ja ahdistukset tietääkseni vaikuttivat.

"Joten ei nyt ihan 14 % vaan 6 % -> 3 %."

Tuossa puhuttiin jostain 10v vanhemmasta. Tuo 14% tuli jostain hiljttain tänne linkitetystä jutusta, että väheneminen oli rajua.

"Tuo ei vielä kerro, mikä se *syy* on."

Kasvuympäristö.

Kurjuus ja väkivalta siellä vaikuttaa. Sitten se pääsee helposti vieläpä "periytymään" jos seuraava sukupolvi kokee väkivaltaa.

Suomessa auttanut paljon se kun yksi sukupolvi lopetti lasten rääkkäämisen ja sitten sitä on joka vuosikymmen mennyt asiat parempaan suuntaan, ollu myös pitkään rauhan aikaa.

Että jos haluaa tietää mikä auttaa niin tuo. Eheä kasvuympäristö lapsille missä näitä ei rääkätä tai joudu elämään kurjuudessa.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #34

"Tuossa puhuttiin jostain 10v vanhemmasta. Tuo 14% tuli jostain hiljttain tänne linkitetystä jutusta, että väheneminen oli rajua."

Ei tuossa misään puhuttu 14 %:sta vaan 8-9 % (ei muutosta 20 vuodessa) ja 6-3 % (muutosta oli).

"Kasvuympäristö"

Tuo on siis sinun mielipiteesi.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #35

"Ei tuossa misään puhuttu 14 %:sta vaan 8-9 % (ei muutosta 20 vuodessa) ja 6-3 % (muutosta oli)."

Niin luet eri artikkelia. Luet artikkelia jossa on rajattu vain sellaiseen jossa se hyväksikäyttäjä olisi yli 10v vanhempi.

"Tuo on siis sinun mielipiteesi."

Se on se asia mikä näissä yhdistää.

Etelä-Afrikan tapauksessa sitten on sellaistakin että mustaihoisen raiskauksista ei nostettu syytettä apharteidin aikana.

Irakilaisten tapauksessa sitten voi olla sellaistakin vaikutinta yhdessä sodan vaikutusten kanssa, että sukupuolten välistä kanssakäymistä on tukahdutettu.

Eipä tuo perimästäkään johdu kun ihmiskunta on geneettisesti niin samanlainen. Tai jos johtuisi niin suomalaisten pitäisi olla raiskaustilastojen kärjessä silloin johtuen meidän raiskaushistoriasta.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #36

"Niin luet eri artikkelia. Luet artikkelia jossa on rajattu vain sellaiseen jossa se hyväksikäyttäjä olisi yli 10v vanhempi."

En lue, siinä oli kaikki vaihtoehdot.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen Vastaus kommenttiin #34

Matti Kaarnattu kirjoitti: "Tuossa puhuttiin jostain 10v vanhemmasta. Tuo 14% tuli jostain hiljttain tänne linkitetystä jutusta, että väheneminen oli rajua."

Tuossapa tuo: https://web.facebook.com/annavuorjoki/posts/206371...

"Vuonna 2013 tehdyn uhritutkimuksen perusteella yhdeksäsluokkalaisista tytöistä 4% oli joutunut hyväksikäytön uhriksi ja aiemmin vuonna 1988 jopa 14%."

Paula Saarinen Vastaus kommenttiin #33

Sinulla on Ilkka aika suppeat tiedot, jos se on uutinen että sodalla oli isot vaikutukset sieltä palanneisiin ihmisiin. PTSD oli tosiasia, mutta sille ei ollut muuta hoitoa kuin korkeintaan mielisairaala. Ja alkoholi. Voit olla sen verran nuori ettei sinulla ole kokemuksia esim sodasta palanneista isovanhemmista. Mutta ”työttömyys, viina, kirves ja perhe; lumihanki, poliisi ja viimeinen erhe kuvaavat hyvin tilannetta. Sodan jälkeiset vuodet olivat vaikeita. Kuten oli myös aiempi kansalaissota ja sen jälkimainingit.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Myös maahanmuuttajat, turvapaikanhakijat ja pakolaiset tarvitsevat perheen tuen ja siinä Suomessa on epäonnistuttu, sillä meillähän em. perheet pyritään aktiivisesti pitämään toisistaan erossa. Samanlaisilla toimilla ei saada erilaista lopputulosta. Suomen on aika katsoa mitä perheitä yhdistämällä saadaan aikaiseksi.

Petri Lavonen

#12#Tässä menevät nyt taas puurot ja vellit sekaisin. Palataan ydinasian keskelle eli hädänalaisten auttamiseen. Miehiä vaeltaa tänne yksinään pian taas 30.000 ja mikä suomen kantokyky tai moraali ottaa heidän perheensä ja serkkunsa myös ja hädänalaisimmat jäävät taas ilman apua? Ainoa oikea tapa on että meidän pitää käyttää ensisijaisuus järjestelmää eli hakea hädänalaisimmat lapset leireiltä. Kun nämä lapset koulutetaan ja otetaan yhteiskuntaan niin saatte heistä 20 vuoden kuluttua monikulttuurisen suomen vai mitä tarkoittaa teidän monikulttuurisuus? Rikoksia ja rajan yli tulevia Sergio Leonen elokuvien kaltaisia rosvojoukkoja jotka kaipaavat äitiään?

Ilkka Huotari

Käsittääkseni alaikäisten kohdalla Suomessa tapahtuu perheenyhdistämistä.

Jos aikuinen mies tulee Suomeen, niin tarvitseeko tällainen perheen mukaan, jotta ei raiskaa?

Käyttäjän saganyren kuva
Saga Nyrén Vastaus kommenttiin #24

Aikuinen mies voi ikävöidä puolisoaan ja lapsiaan. Tällain ihan ottamatta kantaa raiskausasioihin.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen Vastaus kommenttiin #24

Perheelliselle perheen saaminen turvalliseen yhteiskuntaan voi olla hyvinkin tärkeää. Yksinäisyys jäytää.

Petri Hämäläinen

Mistä ihmeen perheestä puhut. Nämähän on kaikki aikuisia poikamiehiä ?!!!

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen Vastaus kommenttiin #40

Nämä ovat usein parisuhde- ja perheorientoituneita, kun taas monet suomalaiset miehet tykkäävät puuhastella enämpi netin tai autojen parissa, kuulemma.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
  «Eli mitkä ovat syyt ja ratkaisut tietyistä maista tulevien maahanmuuttajien yliedustukseen?

  Onko ratkaisuja olemassa?

  (Vastaan ennakkoon: ei ole.)»

Mutta mutta, mitkä ovat syyt ja ratkaisut miesten (96 %), korkeakouluopiskelijoiden, ystävien ja kumppanien valtavaan yliedustukseen raiskausten tekijätilastoissa?

Onko ratkaisuja olemassa?

(Vastaan ennakkoon: on toki. Miespuolisten lasten määrän vähentäminen "valikoivan perhesuunnittelun kannusteilla", korkeakoulujen lakkauttaminen, miesten ja naisten välisten ystävyyssuhteiden kieltäminen ja parisuhteiden kieltäminen. No tietenkin huonoja ratkaisuja, mutta sitähän ei kysytty.)

Ilkka Huotari

"miesten (96 %)"

Jos raiskaukset menisivät tasan 50/50 miesten ja naisten suhteen, niin olisiko tilanne parempi?

Minusta tärkeämpi luku on absoluuttinen rikosten määrä (tai suhteutettuna väestön määrään) tai uhrien osuus (uhritutkimukset).

Nämähän on esim. Ruotsissa pahasti kasvussa:

"Yhä useampi nainen Ruotsissa kertoo joutuneensa seksuaalirikoksen uhriksi – kasvua näkyy erityisesti nuorten naisten ryhmässä" https://www.ksml.fi/ulkomaat/Yh%C3%A4-useampi-nain...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Mitkä ovat ne ratkaisut tähän?"

Saahan niitä ehdoittaa millä tavalla unionissa voi maahanmuuttoa ratkoa kun eteläiset jäsenvaltiomme ovat tiukoilla. Kuitenkin koko maahanmuutossa on kyse unionin yhtenäisyydestä.

Ilkka Huotari

"Kuitenkin koko maahanmuutossa on kyse unionin yhtenäisyydestä."

Siis tarkoitat ilmeisesti, että Sinulle EU:n "yhtenäisyys" on tärkeämpi asia kuin maahanmuutto?

Minulle ei ole.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Minun elämääni se taas ei liikuta yhtään kuinka paljon on maahanmuuttoa.

EU:n yhtenäisyyden heikkeneminen sen sijaan tekee kovin turvattomaksi kun on tuo sodan riski aika korkea.

En halua joutua sotaan.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #4

No sota tulee paljon ennemmin maahanmuutosta kuin EU:sta tai sen puutteesta.

Paula Saarinen

Ja tämä. EU on aikoinaan perustettu pitämään rauha maassa Euroopassa kahden suursodan jälkeen (eikä niitäkään ennen ollut rauhallista ollut). EU on onnistunut tässä tehtävässään varsin hyvin. Ja jos nyt mietit vaikka Jugoslaviaa sotaa, niin ei Eurooppa edelleenkään ole sotimisesta niin kaukana että EU olisi tarpeeton. Ja se on takuulla tärkeämpi kuin maahanmuutto. EU:n purkaminen ei myöskään vaikuttaisi yhtään niihin syihin miksi Eurooppaan on niin paljon tulijoita.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

"Muistetaanhan kaiken tämän keskellä olla sanomatta seksuaalirikollisten uhreista, että nyt heidän elämänsä on pilalla."- Saga

Kokonaisuutena esitys on perusteellinen, vain Kontulan toimenpideohjelmassa on suuri puute kohdassa 1. Uskonnollisten yhteisöjen lapset on rajattu kokonaan ulkopuolelle, vaikka kirjoituksen lopussa on kuvattu uskonnollisessa lahkossa elävien lasten surkea tilanne ja vaikutusvaltaisten haureudentekijöiden kytkennät maan valtapolitiikkaan.

Vaikutusvaltaisten suojelijoiden vuoksi fundamentalistiset yhteisöt kaikkialla maailmassa ovat voineet jatkaa lapseen kohdistuvaa haureutta niiden koko olemassaolon ajan. Suljetussa uskonnollisessa yhteisössä seksuaaliselle väkivallalle altistuneet lapset pitäisi käsittää erityisryhmäksi, joiden auttaminen edellyttää erityistä lähestymistapaa uskonnollis-poliittisen luonteensa vuoksi.

Lasten seksuaalisen väkivallan kitkeminen uskonnollisista yhteisöistä juurineen on kaikkien yhteinen haaste, jossa ei ole tilaa dikotomialle, sillä valtiovallan ja median ennennäkemätön huomio, joka nyt osoittaa itämaisen raiskauskulttuurin suuntaan, on käännettävissä myös läntistä raiskauskulttuuria kohti, mikä tuntui lähes mahdottomalta vielä ennen pakolaiskriisiä.

Käyttäjän saganyren kuva
Saga Nyrén

Tässähän voisi olla seuraavan blogauksen aihe: Uskonnon rooli yhteiskunnassa. Kiitos!

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Ethän unohda Suomen sekulaareja maahanmuuttajia, jotka ovat vaihtoehto uskonnolliselle radikalisoitumiselle.

"Suomen Sekulaarit Maahanmuuttajat fb-ryhmän perustaneen Anter Yaşan mukaan muslimiveljeskunnan mediavaikuttaminen toimii ja aivopesee tietämättömät länsimaalaiset tukemaan alistavia ja patriarkaalisia rakenteita ja polkemaan sekulaarien maahanmuuttajien ja maltillisten muslimien integraatiopyrkimyksiä.

Hänen mukaansa nk. suvaitsevaisto muodostaa esteen islamin reformille ja ekstremismin kitkemiselle.

Yaşa ihmettelee miksi YLE antaa mediahuomiota muslimiveljeskunnan jäsenille sen sijaan että antaisi äänen integroituneille ja liberaaleille maahanmuuttajille." https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/grooming-...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tämän ilmiön taustalla on syvä hiljaisuus ja suoranainen välinpitämättömyys, kuten myös väkivaltaan liittyvien rangaistusten kohdalla. Se luo kuvan yhteiskunnasta, joka on vieras ja jonka arvoja ei voi mitenkään jakaa ja hyväksyä.

Välinpitämättömyys, hiljaisuus ja vaikeneminen luo vastareaktion mikä on ymmärrettävää.

Käytännössä niin raadolliselta kun se kuulostaakin niin tässäkin asiassa kyse on poliittisesta kaupankäynnistä ja media vaikuttaa siihen minkälainen poliittinen paine syntyy. Jos tämä asia ei olisi nyt näin voimakkaasti esillä, asialle tehtäsiin hyvin vähän.

Seksuaalinen väkivalta, hyväksikäyttö, lastensuojelun, väkivalta ongelmat, sosiaalipoliittiset kysymykset ovat juuri niitä, jotka eivät ole aikaisempina vuosina juurikaan kiinnostanut ja niistä ei ole edes kannattanut mitään kirjoittaa. Sitten kun ilmiöt alkavat räjähtää laajamittaisesti silmille, siinä vaiheessa nousee meteli, kun näitä on ollut ennekin, mutta mitään ei ole tehty.

Käyttäjän saganyren kuva
Saga Nyrén

Lastensuojelun tilanne on huolestuttanut minua omasta lapsuudestani asti. Tuntuu siltä, että monet lapsiin liittyvät ongelmat jäävät pimentoon koska lapsilla ei itsellään ole valtaa, näkyvyyttä ja vaikutusmahdollisuuksia.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Aikanaan 8-vuotiaan Eerikan traaginen kohtalo nosti kohun ja presidentti puuttui siihen ja luvattiin tehdä kaikenlaista, sen jälkeen julkisuus asiassa on loppunut ja nyt ei tiedetä tehtiinkö tarvittavia muutoksia.

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka Vastaus kommenttiin #10

Asiasta oltiin huolissaan tasan tarkkaan se ensimmäinen viikko, kun asiaa puitiin kaikkialla, mutta oikeasti kukaan ei tehnyt mitään...
Mutta varmasti oltaisiin tehty jos kyseessä olisi ollut ulkomaalainen perhe :P

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Tietysti joka maassa on myös omat raiskaajansa. Oulun tapaus on saanut suurta julkisuutta siksi, että turvapaikanhakijoila on moninkertainen alttius syyllistyä kaikenlaisiin seksuaalirikoksiin, ja nyt tämä tilanne konkretisoitui harvinaisen näyttävällä tavalla.

Ei kai se voi olla Saga Nyrenillekään yllätys, että maassa, jonka asukkaista 95 % kuuluu kantaväestöön, suurin osa raiskauksista on vielä toistaiseksi suomalaisten tekemiä?

Paula Saarinen

Ei tässä kukaan yllättynyt ole, tuskin Sagakaan. Mutta yritetään selittää vielä kerran. Se mikä tässä metelissä ottaa muita uhreja päähän on se, että aiemmin nämä rikokset eivät ole juuri kiinnostaneet. Kun vaaleat kantasuomalaiset ovat olleet syyllisiä. Nyt on kriisi päällä kun yksi sun toinen käyttää tätä pelkästään oman maahanmuuttovastaisuutensa keppihevosena. Eivät he välitä uhreista tippaakaan.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

- "Monet nuoret tuntuvatkin pitävän suostumusperustetta lainsäädännössä helppona nakkina: Jos et ole varma haluaako toinen seksiä, sitä voi aina kysyä suoraan."

Toki tolkuissaaon olevien ihmisten kesken se käytännössä menee noin, mutta juridisesti tuo ei ole mitenkään helppo nakki. Raiskauksen nykyinen määritelmä perustuu väkivaltaan, sen uhkaan, pakottamiseen tai tiedottomuuden tai avuttoman tilan hyväksikäyttöön. Siinä on siis edes jotain, mitä voidaan objektiivisesti todentaa ja todistaa. Jos paperille kirjoitetut sopimukset ja aktia valvovat viralliset todistajat hylätään absurdeina vitseinä, niin suostumusta tai sen puutetta ei voi todistaa mitenkään.

Käyttäjän saganyren kuva
Saga Nyrén

Miten todistat jälkikäteen väkivallan uhan? Tai sen, että toinen osapuoli oli nukkumassa?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

En tiedä. Jäähän tuohon nykymääritelmäänkin varmasti paljon tilanteita, mitä ei voi aukottomasti todistaa, mutta ei kai silti kannata tehdä määritelmästä vielä vaikeammin todistettavaa?

Väkivallan ja puolustuskyvyttömyyden/tiedottomuuden kohdalla on sentään joissain tilanteissa mahdollisuus objektiivisiin todisteisiin. Suostumuksen kohdalla niitä ei ole edes teoriassa, jos tosiaan ne lupalaput ja valvojat hylätään huonoina vitseinä. Ja jos tuo aloite menee tuollaisenaan läpi, niin itse asiassa lupalappukaan ei riitä, koska ehdotuksen 1 § kohta c) määrittelee, että suostumus ei ole sitova, vaan sen voi perua milloin tahansa perua.

Petri Hämäläinen

Tai ennen kaikkea miten todistat että toinen suostui?

Niin. Et mitenkään.

Käyttäjän saganyren kuva
Saga Nyrén Vastaus kommenttiin #41

Kertomalla, että hän osallistui aktiivisesti ja vapaaehtoisesti? Kysymällä häneltä, että haluaako? Onko tämä ok?

Pitäisikö pahoinpitelyyn liittyvää lainsäädäntöä muuttaa, kun ei tukkapöllystäkään välttämättä jälkiä jää? Tilanteessa mennään sana sanaa vastaan.

Petri Hämäläinen Vastaus kommenttiin #48

Luultavasti pilaiset vakavalla asialla tai sitten et oikeasti tiedä mitä on todistelu.

"Todistelulla" viitataan kolmannelle osapuolelle esitettävään asiaan tai aineistoon, jonka perusteella tapahtunut voidaan todentaa tapahtuneeksi.

Suostumuksesta ei jää mitään todistetta. Siksi sen todistaminen on mahdotonta.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #48

Jos lakiin kirjattaisiin ehdoksi "suostumus", tästä seuraisi selviä epäkohtia.

Konkreettisen suostumuksen ilmaisemisen vaatiminen (paperilla, puhumalla, nyökkäämällä) olisi ylilyönti. Sen että ei pane vastaan, voi käytännössä tulkita passiiviseksi suostumiseksi. Mutta missä menee raja sen välillä, milloin kyse on passiivisesta suostumisesta, ja milloin vaikkapa humalatilan tai pelon aiheuttamasta passiivisuudesta? Tuomiota ei voi perustaa yksinomaan uhrin (ehkä rehelliseen) mielipiteeseen suostumuksen puutteesta, sillä lait pitää kirjoittaa niin, että tuomitaan tekijän teko tilanteessa, jossa tekijän olisi pitänyt tietää tekevänsä väärin. Jos uhri on hiljaa, tekijä ei voi tietää, sanooko hän jälkikäteen suostuneensa vai ei. Jos molemmat ovat hiljaa, voisi kai käydä niinkin, että molemmat syyttävät toisiaan raiskauksesta.

Paljon parempi lain muotoilu olisi jo termi "ilmeinen suostumus". Tällöin tuomittaisiin sen mukaan, olisiko tekijän pitänyt selvästi ymmärtää, että uhri ei ole suostuvainen. Esimerkiksi jos uhri on tajuton, on ilmeistä, että hän ei ole voinut olla suostuvainen.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Tietääkseni rikoslain 20. luvun uudistamista ovat ajaneet monet tahot jo kauan. Syystä tai toisesta asia ei ole aikaisemmin kiinnostanut riittävän suurta määrää lainsäätäjiä (lukuunottamatta asiaa esillä pitäneitä).

Koska uudistusta on haluttu pitemmän aikaa, niin pinnalle ponnahtanut väite siitä, että kukaan ei olisi ollut kiinnostunut tyttöjen ja naisten turvallisuudesta ja asiaan liittyvästä lainsäädännöstä aikaisemmin, on varsin omituinen. Taitaapa kyseinen väite olla tietoinen valhe.

Valitettavasti politiikkaan kuuluu se, että monia pitkään tarpeelliseksi tiedettyjä uudistuksia tehdään vasta kun niiden tekemiselle tulee poliittinen pakko. Nyt tuolle uudistukselle on riittävän voimakas poliittinen pakko.

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Todella hienoa, että se poliittinen pakko on tullut ulkomailta - eli tässäkin asiassa alkaa vasta silloin tapahtuun kun ulkomainen panostus pakottaa suomalaisia lakeja muuttamaan

Airi Pulkkinen

Tania Kambouri, Naispoliisin rankka arki monikulttuurisessa Saksassa (2017): "Juuri islaminuskon leimamista maista tulleiden kanssa ovat suurimmat vaikeudet, etenkin nuorten miesten kanssa. Suurimmat poliisin arkityön ongelmat liittyvät rinnakkaisyhteiskuntien syntymisiin erityisesti isalmtaustaisissa ryhmissä." Ei ole oikein että turvaa hakevat aiheuttavat turvattomuutta auttajamaissa. Miettikääpä miten kävisi jos suomalainen tekisi samaa vaikka Irakissa?

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Minä olen vuosikausia puhunut Suomen väkivaltarikollisuudesta (raiskaus kuuluu tähän ryhmään) ja uhrien huonosta asemasta. Olen monta kertaa vuosien aikana kiihtynyt kun huomaan että lakimme perustuvat vielä keskiaikaan kun kyseessä on väkivaltarikos. Esimerkiksi huumerikollisuuden kohdalla tuomiot ovat toista luokkaa.

Suomessa ei yleensäkään välitetä uhrien ihmisoikeuksista, huomio kiinnittyy rikollisten ihmisoikeuksien puolustamiseen. Yhteiskuntamme ottaa joka päivä riskejä uusien uhrien muodossa. Oletteko seurannut sarjakuristajan tekosia ja tuomioistuimen päätöksiä? Entäpä näitä vaarallisia murhaajia, jotka tuomioistuimet päästävät vapaalle jalalle vaikka asiantuntijat pitävät heitä vaarallisina.

Myös yli 30 000 nuoren miehen päästäminen rajojen yli lyhyen ajan sisällä oli tietoisen riskin ottamista. Viranomaiset eivät tienneet tulijoista eikä heidän taustoistaan mitään. Suurin osa tulijoista on ihan mukavia ja kunnollisia, mutta joukossa on myös terroristeja, isis-taistelijoita, psykopaatteja, psyykkisesti sairaita ja muita pahantekijöitä. He repivät passinsa ja paperinsa ennen kuin tulivat meille. Eli yhteiskunta oli hyväksynyt uusien uhrien mahdollisuus. Eikä se ole jäänyt raiskauksiin, murhia on tehty myös, nämäkin uhrit ovat olleet naisia ja yksi tyttö (Porissa). Oulussa yksi tyttö on tehnyt itsemurhan.

Ja kyllä olen samaa mieltä maahanmuuttajanaisten huonosta asemasta (paljon huonompi kuin kantasuomalaisten). Yhteiskuntamme on kääntänyt heille selkänsä koska pelkää tulla leimatuksi rasistiksi. Esimerkiksi muslimimies ei välttämättä kättele naisopettajaa, jolloin hän siirtää naishalveksuntansa jälkipolvelleen. Muslimimiehet käyvät kovistelemassa yhteisönsä tyttöjä kouluissa, opettajat sallivat tämän - rasitin leiman saaminen pelottaa. Lääkärit ja sairaanhoitajat eivät ole uskaltaneet ilmoittaa poliisille tyttöjen sipomisista koska rasistin leima voi olla seurauksena. Naiset ja tytöt eivät kaikissa maahanmuuttajayhteisöissä Suomessa ole tasaveroisia miehen kanssa, he eivät saa päättää omasta elämästään ja tehdä itsenäisiä valintoja - isät, veljet ja puoliso päättää...

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Itse en ole kokenut seksuaalista väkivaltaa, pojat eikä miehet ole tehneet minulle mitään vaikka olen nuoruudessani joskus ollut humalassa. Tiedostan että on käynyt hyvä tuuri ja olen sattunut tapamaan hyviä ihmisiä. Kaikille ei käy näin hyvin. Psyykkistä ja muuta fyysistä väkivaltaa olen sen sijaan lapsena kokenut ja nähnyt paljon. Naiset harrastavat psyykkistä väkivaltaa ja miehet fyysistä, tai näin se oli minun nuoruudessani. Nykyään ilmeisesti naiset pahoinpitelevät yhtä paljon kuin miehet. Kokemukseni on tehnyt itseni varovaiseksi, siksi en voi ymmärtää yhteiskuntamme ottamia riskejä ja yleensäkin valintoja.

Mielestäni Euroopan on muutettava turvapaikkajärjestelmää järkevämmäksi - jatkossa pitäisi ottaa pakolaisia vain YK-leireiltä, jolloin olisi edes pieni mahdollisuus että ne kaikkein haavoittuvimmat pääsisi turvaan. Nykysysteemi suosii nuoria ja vahvoja miehiä, siksi sekä Ruotsiin että Suomeen tulee paljon enemmän miehiä kuin naisia ja lapsia, sairaista ja vammaisista puhumattakaan. Mutta jostain syystä Eurooppa on ollut täysin kykenemätön tekemään järkeviä päätöksiä. Haluaako joku että Eurooppa saadaan kaaokseen? Miksi olemme näin hampaattomia? En kerta kaikkiaan ymmärrä, se menee yli hilseen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ei tässä kolmessa vuodessa ole mikään juuri muuttunut. Ehkä kristillisdemokraattien homohumina on vaimenemaan päin, mutta mamulätinä sen kun jatkuu, kun jotkut käyttävät lasten hyväksikäyttöä keppihevosena rasistisille ulostuloille. Ihan kuin nettisaalistajat olisivat uusi tai muualta tuotu ilmiö. Eivät ole. Suurin osa alaikäisten saalistajista vain jää medialta huomaamatta valkoisen suojavärin vuoksi.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Kyllä kolmessa vuodessa jokin on muuttunut. Se mikä on muuttunut on kokemusperäinen tieto siitä mitä on tapahtunut. Ajan kuluessa syntyy uutta historiaa, josta voimme päätellä asioita. Muun väittäminen on aika outoa.

Nettisaalistajat tai mamusedät eivät todellakaan ole uusi ilmiö. Moista ei liene kukaan väittänytkään. Tai ainakin moista väittänyt on yllättävän typerä tai altis valehtelemaan.

Jonkin kansanryhmän tai uskonnollisen jengin tai liivijengin yliedustus jotain tiettyä rikostyyppiä koskien on kuitenkin mielestäni aina asia, johon on syytä reagoida. Mikäli on osoitettavissa ryhmä X, joka on kokoaan suuremmin edustettuna seksuaalirikoksissa (tai muissa rikoksissa), niin jotain tulee tehdä.

Minun mielestäni muun muassa vasemmistoliiton Hanna Sarkkisen ajama ajatus seksuaalirikoslainsäädännön uudistamisesta on hyvä ja kannatettava. Nythän lainsäädännön uudistaminen on lähtenyt liikkeelle vaalipaniikista vaikka moni naisjärjestö ja moni muukin taho on asiaa ajanut vuosia.

Toisaalta ainakin minusta vaikuttaa siltä, että myös vasemmistoliitosta lainsäädännön uudistamista ovat ajaneet lähinnä muutamat aktiiviset naiset.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Hauska tuo freudilainen lipsahdus, kirjoitit "mamusedät" vaikka tarkoitit kai kirjoittaa namusedät. Eilen oli muuten Turun Sanomissa hyvä kirjoitus aiheesta:

"Viime päivinä on jälleen uutisoitu Oulun järkyttävistä seksuaalirikosepäilyistä. Samoin siitä, miten tietyissä uskonnollisissa piireissä lasten hyväksikäyttöä ilmenee edelleen.

Suututtaa ja raivostuttaa.

Yhdenkään lapsen ei pitäisi joutua kokemaan sellaista eikä yhdenkään lapsen pitäisi joutua edes sellaiseen vaaraan. Keskustelussa minua ihmetyttää se, olemmeko me aikuiset kuvitelleet, ettei sellaista ole."

https://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/4446550/L...

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Postaat tämän saman sonnan näköjään joka blogiin. Miten ne joukkoraiskaukset, jotka olivat ennen äärimmäisen harvoja, mutta nykyään valitettavan yleisiä? Tekijöinä ulkomaalaistaustaiset miehet.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Usein asiassa auttaa se, että lukee tarkemmin mitä toinen kirjoittaa.

Minusta lainsäädäntö on seksuaalirikosten tiimoilta ollut käsittämättömän lepsua ja asiaa kohtaan tunnettu kiinnostus uskomattoman heikkoa jo vuosia. Mikäli aihe olisi otettu vakavasti olisi siihen puututtu paljon aikaisemmin kuin vasta nyt. Muutamat naispoliitikot ovat ajaneet tiukennuksia moniin lakeihin jo ennen turvapaikanhakija-aaltoa, mutta silloin asia ei kiinnostanut riittävästi eikä asioille tehty mitään.

Mikäli olisi tehty, niin osa toteutuneista ongelmista olisi ehkä kyetty välttämään. Mutta tässä on yhdistynyt kaikki hölmöydet: hölmö sinisilmäisyys, lepsu lainsäädäntö ja kyvyttömyys tarkastella asiaa kiihkottomasti.

Maahanmuuttajakysymystä on hoidettu typerästi ja siitä keskusteleminen on yhä älyttömän hankalaa. Huonosti toimivan lainsäädännön ongelmat korostuvat nyt. Lainsäädäntö toimii huonosti sekä turvapaikkalainsäädännön osalta (miten on mahdollista, että mm kielteisen päätöksen saavia ei saada pois maasta?) ja seksuaalirikoslainsäädännön osalta (lepsut tuomiot ja omituiset määritelmät).

Seksuaalirikoslainsäädännön ongelmat ovat käsittääkseni olleet jo kauan tiedossa. Sama koskee turvapaikanhakijoita koskevaa lainsäädöntä. Valitettavasti toisesta ongelma-alueesta kiinnostuneet eivät ole olleet kiinnostuneita toisesta vaikka aihepiireillä on aika vahva yhteys.

On oikeastaan masentavaa, että muutoksia lakeihin saadaan vasta sen jälkeen kun ongelmat lävähtävät silmille.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #44

Onhan se masentavaa, mutta ei valitettavasti yllättävää. ”Rasismi kytkeytyy naisvihaan. Jos on nainen tai kuuluu seksuaaliseen- tai etniseen vähemmistöön, se tulkitaan helposti heikkoudeksi. He hakevat heikkoja kohtia. En kuulu näihin ryhmiin, joten pääsen oikeastaan aika helpolla.”

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005967636.html

Matti Aalto

Suomalaiset eivät Ruotsissa syyllistyneet juurikaan seksuaalirikoksiin ja merkittävästi vähemmän kuin ruotsalaiset. Kun esittää tuollaisia väitteitä kuin kirjoittaja niin olisi syytä olla esittää hieman perusteluita. Lisäksi on hyvin arveluttavaa, että suomenruotsalaiset toistuvasti hakevat mallia vain Ruotsista ja ilman minkäänlaista kritiikkiä. Nyt ollaan kuitenkin onneksi Suomessa eikä Ruotsissa. Tässäkin asiassa Ruotsi on jo aikaa sitten mennyt täysin hakoteille, mikä selviää jo ihan seuraamalla muutaman päivän ajan ruotsalaisia päivälehtiä.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Koska muukalaiset muodostavat tilastollisesti suuremman uhan kuin oman yhteisön jäsenet, mitä tulisi ajatella niistä ihmisistä, jotka kieltäytyvät varoittamasta oman yhteisönsä lapsia muukalaisten tuomasta vaarasta, vaan sen sijaan suorastaan tuputtavat oman yhteisön lapsia, joilla omaa arvostelukykyä ei vielä ole, juuri ja nimenomaan niiden muukalaisten syliin? Eli mitä tulisi ajatella joka puolella Suomea harjoitetusta pakkomielteestä ns. suvaitsevaisuuskasvatukseen, jossa aikuisia tuntemattomia miehiä tuodaan kouluihin ja päiväkoteihin ja lapsia viedään vastaanottokeskuskiin "tutustumaan" tai jopa esiintymään??

Käyttäjän saganyren kuva
Saga Nyrén

Kai sinä varoittelet suomenkielisten suomalaisten tuomasta vaarasta lapsille? Suomenkielisethän raiskaavat kuitenkin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin suomenruotsalaiset. Tulisiko minun siis suomenruotsalaisena opettaa lapsiani karttamaan suomenkielisiä?

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

No, täytyy olla aika idiootti jos panee lapsensa tuiki tuntemattomien kanssa lähikontaktiin vain osoittaakseen omaa suvaitsevaisuuttaan. Mutta aika vähän olen huomannut, että arvoisat suvaitsevaiset panevatkaan lapsiaan tuntemattomien suomalaisten syliin. Ei siitä saa moraalipisteitä eikä sädekehää. Lapset täytyy sysätä juuri ja nimenomaan tuntemattomien muslimien syliin. Silloin pääsee moraaliposeeraamaan.

Petri Hämäläinen

Tämä keskustelu rinnastuu hyvin Ranskassa käytyyn keskusteluun metroraiskauksista. Ulkomaalaiset miehet ja miesryhmät raiskasivat naisia Pariisin metrossa.

Ranskan Vihreät ja vasemmistolaiset halusivat asettaa syytteeseen syyttömiä sivustakatsojia. Oli siis valheellisen ideologian mukaan täysin oikein että sivulliset syyllistetään koska ulkomaalaisten rikokset ovat aina kantaväestön syy sekä niihin puuttuminen ja niiden estäminen kantaväestön vastuulla.

Tässä syyllistetään kantaväestöä muiden rikoksista ja hallitusta hoivan / ennaltaehkäisyn puutteesta.

Tekijät jäävät vaille vastuuta.

Taas kerran ja vain valheellisen ideologian takia.

Käyttäjän saganyren kuva
Saga Nyrén

Millä tavalla olen päästänyt tekijät vastuusta tai syyllistänyt kantaväestöä?

Petri Hämäläinen

Aloita itsetutkiskelu vaikka lauseestasi "Kyllähän suomalaisetkin raiskaa".

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka Vastaus kommenttiin #53

Itsehän jouduin 6-vuotiaana seksuaalisesti hyväksikäytetyksi 90-luvulla suomalaisen nuoren miehen toimesta - vanhempani eivät saaneet oikeutta asiaan, sillä poliisi suhtautui asiaan näin: "Ei tehdä asiasta isompaa numeroa, sillä tekijän vanhemmat on paremmista piireistä ja tää yksi virhe voi tuhota lupaavan elämän alun tällä nuorella 17-vuotiaalla miehellä."
Joo tosi reilua käytöstä poliisilta, varmaan olisivat tehneet asiat toisin jos kyseessä olisi ollut joku Ahmed... ? Varmaan Ahmed ei olisi päässyt niin helpolla. Onneksi poliisi keskittyi silloin suojelemaan hyväksikäyttäjän ja hänen perheensä parempaa mainetta, kuin että vanhempani olisivat saaneet oikeutta asiaan...

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Kiitos pääasiassa hyvästä blogikirjoituksesta. Pidin erityisesti tuosta hyväksikäytön/raiskauksen uhrin asemaan liittyvästä näkökulmasta jota nostetaan esiin aivan liian harvoin. Siis sitä, että kohkaamalla ajattelamattomasti uhrin elämän "pilalle" menemisestä aiheutetaan itsessään kärsimystä. Mitä ei pidä ymmärtää niin, etteikö aiheesta tulisi käydä keskustelua. On kuitenkin hyvä muistaa, että uhrin toipumiseen vaikuttaa se miten yhteisö suhtautuu tällaisiin tekoihin. Esimerkiksi juuri vanhoillisissa muslimimaissa raiskauksen uhrin stigma on aivan järjettömän suuri. Miksi sieltä päin tulisi siis ottaa yhtään mallia länsimaissa? Ristiriitaista onkin se, myös suomalaisista moni ajattelee paikoin tiedostamattakin että maahanmuuttajat raiskaavat "meidän" tytöt ja naiset. Eli naiset ja tytöt ovat ikään kuin jonkinlaista suomalaisten (miesten?) kollektiivista omaisuutta jota tulisi suojella ulkoista uhkaa vastaan. Mikä on tietysti ristiriitaista jos tämä sama arkaainen ajattelu on vallalla juurikin niissä maissa joista näihin inhottaviin tekoihin syyllistyneet ovat lähtöisin.

Olisin kuitenkin varovainen tuossa Anna Kontulan näkemysten hehkuttamisessa. En ole hänen mikään poliittinen vastustaja numero yksi (kuten esimerkiksi maahanmuuttokriitikoiksi julistautuvat yleensä ovat), mutta mielestäni hän suhteellista liikaa maahanmuuttajien tekemiä tekoja rinnastamalla ne suoraan kantasuomalaisten tekoihin. Rinnastus ontuu, sillä maahanmuuttajat ovat tulleet Suomeen saadakseen apua. On erityisen törkeää syyllistyä tällaiseen tekoon juuri siksi, että he ovat eräänlaisen vieraanvaraisuuden ja avun saajina. Tämä selittää osaltaan sen miksi monet ovat juuri maahanmuuttajien tekemistä rikoksissa erityisen raivoissaan. Tuon kiukun ja järkytyksen vähättely on erittäin lyhytnäköistä, eikä kyllä auta yhtään tällaisten tekojen uhreiksi joutuneitakaan.

Katson, että Kontulan tavoin argumentoivien keskustelutapa muistuttaa paljon Trumpin kannattajien whataboutismia, kuten Ylen kolumnissa Rajkumar Sabanadesan osuvasti totesi. Ei olla valmiita keskustelemaan tästä nimenomaisesta asiasta, eli maahanmuuttajien tekemistä rikoksista vaan yritetään siirtää keskustelua siitä pois yleisemmälle tasolle, tai sitten puhutaan vain kantasuomalaisten rikoksista. Aivan samalla tavalla Trumpin kannattajien kanssa on joskus todella turhauttavaa keskustella, kun vastaus melkein mihin tahansa asiaan on ”entä Hillaryn sähköpostit”. On surullista, että Kontulan kaltainen älykäs ja asioihin hyvin perehtynyt henkilö syyllistyy tähän samaan. Syynä on varmaankin hänen vasemmistolainen, yltiöidealistinen maailmankatsomus joka estää ollenkaan tarkastelemasta maahanmuuttajien rikoksia erillään muista. Tämän voin hyväksyä yksilötasolla, kun kyse on tavallisesta ihmisestä, sillä meillä jokaisella on varmasti omat maailmankuvan ja elämänkatsomuksen asettamat rajoitteet. Mutta Kontula on poliitikko ja siten hän kantaa itsekin pieneltä osin vastuuta yhteiskunnan tekemistä päätöksistä. Siltä osin paheksun sitä, että hän ideologisista syistä työntää päänsä pensaaseen kun pitäisi oikeasti käydä keskustelua tästä asiasta ja löytää ratkaisu tähänkin yhteiskunnalliseen ongelmaan. Jos puhe olisi jostain toisesta, juuri Kontulaa koskettavasta yhteiskunnallisesta epäkohdasta, hän varmasti saattaisi ajatella samoin kuin minä. Ei siis hyväksyisi sitä, jos joku päättäjä yrittäisi samalla tavalla kierrellä aihetta kuin kissa kuumaa puuroa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Turun sanomissa oli tänään hyvä mielipidekirjoitus asiasta:

"Suomessa viime aikoina paljastuneet alaikäisiin kohdistuneet seksuaalirikokset ovat järkyttäneet meitä kaikkia. Me olemme surullisia, vihaisia, huolissamme ja peloissamme. Ajatuksemme ovat näiden hirveiden tapahtumien uhrien kanssa. Haluamme löytää ratkaisun ja varmistaa, etteivät tällaiset hirveydet toistu.

Eikö niin?

Vuonna 2011 Pelastakaa lapset ry teetti yhdessä poliisin kanssa kyselytutkimuksen, jolla kartoitettiin nuorten kokemaa seksuaalista häirintää. Tutkimuksen tulokset olivat hirveät. Kolmannes tytöistä oli kohdannut seksuaalista häirintää ja kolme prosenttia tytöistä oli ollut sukupuoliyhteydessä itseään huomattavasti vanhemman tai aikuisen kanssa.

Kyseiset tulokset pääsivät hädin tuskin lehteen. Ei ollut hallituksen hätäkokousta, ei ollut somen täydeltä kirjoittelua."

https://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/4448281/L...

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

Niinpä niin. Ei aiheuttanut sen enempää kohua tämäkään 2010 julkaistu juttu:
https://www.ksml.fi/kotimaa/Oon-kiltti-lihaksikas-...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #63

On hyvin tärkeää, että seksuaalirikosten tutkinnoista ja niiden määrästä tavallisilla kansalaisilla ja poliitikoilla on oikea ja kokonaisvaltainen kuva.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset