Saga Nyrén Piraatti. Feministi. Aktivisti.

Ilmastovaalit

  • Ilmastovaalit

Eduskuntavaalit 2019 on tituleerattu muun muassa ilmastovaaleiksi. Ihmiskunta on tärkeässä nivelvaiheessa ilmastonmuutoksen suhteen: Se on jo alkanut, mutta meillä on vielä hetki aikaa kääntää suuntaa siten, että sen vaikutukset olisivat rajallisempia kuin jos emme toimi nyt. Etenkin länsimaiden tekemät muutokset ovat keskiössä, sillä kulutamme huomattavasti paljon enemmän resursseja henkilöä kohden muihin maihin verrattuna.

 

 


 

Piraattipuolueen vaaliohjelman, joka sisältää tavoitteet eduskuntaan ensi kaudelle, voit lukea tästä.

Mikäli itse pääsen eduskuntaan, aion edistää ainakin seuraavia ilmastoon liittyviä tavoitteita:

  • Luovutaan ympäristölle haitallisista yritys- ja maataloustuista (esimerkiksi lentoliikenteen alemmista polttoaineverokannoista tai energiaintensiivisten alojen verotuista)
  • Otetaan ydinvoima tehokkaampaan käyttöön sarjatuotetuilla pienreaktoreilla
  • Lisätään tutkimusta ydinvoiman tehostamisesta, esimerkiksi polttoaineen kierrättämisestä ja uudelleenkäytöstä
  • Julkisella rahalla tuotetussa ruokailussa, kuten kouluissa, päiväkodeissa ja asevoimissa, tulisi lisätä vähäpäästöisen kasvisruoan osuutta
  • Otetaan ravintosuosituksissa paremmin huomioon vegaaniset proteiinien ja rasvojen lähteet
  • Ohjataan verotuksella uusien raaka-aineiden käytöstä kierrätysmateriaalien käyttöön
  • Velvoitetaan ympäristön kannalta riskialttiiden hankkeiden toteuttajilta riittäviä vakuuksia ja vakuutuksia ennen lupien myöntämistä - voittoa tekevien tulee myös kantaa riskit itse

​Meistä jokainen voi osallistua ilmastotalkoisiin. Omien kulutustottumusten muuttaminen on yksi askel ilmastonmuutoksen torjumisessa, mutta yksilöiden vastuulla tämä asia ei kuitenkaan voi olla. Tärkeintä on poliittinen ja kulttuurinen vaikuttaminen. Äänestetään ilmastovastuullisia poliitikoita eduskuntaan ja europarlamenttiin! Ollaan aktiivisia mielipidevaikuttajia! Kasvatetaan omista ja vähän naapurinkin lapsista kertakäyttökulutusta vastustavia!

Jos mietit mikä olisi sinulle hyvä keino lisätä omaa vaikuttamistasi, kokeile näitä:

Ilmastometsä ry - Yhdistys, joka pyrkii ostamaan ja ottamaan vastaan lahjoituksina metsää jota voi suojella. Luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen on tärkeää myös metsäisässä Suomessa, sillä se lisää ympäristön kykyä palautua erilaisista ääri-ilmiöistä, jotka ovat tulevaisuudessa ilmastonmuutoksen takia todennäköisempiä.

Ilmastoveivi2019 - Tule mukaan keräämään allekirjoituksia ja luomaan poliittista painetta käyttää Suomen EU-puheenjohtajuus vastuullisesti ilmaston puolesta!

Ilmastovanhemmat - Joukko vanhempia jotka pyrkivät vaikuttamaan vanhemmuuden kautta tulevaisuuteen.

Schoolstrike4climate - Ruotsalaisen Greta Thunbergin aloittama liike koululaisille ja opiskelijoille ja heidän läheisilleen, jossa lakkoillaan koulusta jotta saataisiin aikaiseksi poliittista painetta muutokselle.

Lähde mukaan oman puolueesi toimintaan ja vaadi kattavaa ja poliittisesti sitovaa ilmastopakettia.

Tue ilmastoasiat vakavasti ottavia ehdokkaita. Lahjoita rahaa tai aikaa, ja anna heille näkyvyyttä.

Nyt on aika.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Kansalaisista lähtevää painetta huonontaa oman maan talouttaan muiden ja ympäristön hyväksi esiintyy vain Länsi- ja Pohjois-Euroopassa (ja sieltä peräisin olevissa ihmisissä). Nämä Gretat ja hänen kumppaninsa ovat vain niissä maissa, jotka jo muutenkin ainoina maailmassa ovat onnistuneet edes vähän vähentämään päästöjään. Sekin johtuu osittain siitä, että nämä ihmiset (älykkäät, jalot, epäitsekkäät eurooppalaiset) ovat niin kehnoja "lisääntymään", että muutamassa sadassa vuodessa kuolevat sukupuuttoon.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Itse asiassa pdän "tapaus Gretaa" aika järkyttävänä esimerkkinä lapsien ja nuorten hysteerisestä pelottelusta ja ahdistamisesta. Eikö heillä pitäisi olla oikeus nauttia elämästään ja luoda itselleen visioita omien päämääriensä toteuttamiseksi sen sijaan, että heidät valjastetaan palvelemaan ahneiden päästökauppamiljardien kahmijoiden alttaria? Suorastaan edesvastuutonta.

Miten joku 15-vuotias koulutyttö voi omalla päättelyllään havaita ilmastonmuutosta? Hänen kokemuksensa ja muistinsa rajoittuu noin kymmeneen vuoteen eikä hänellä varmaankaan ole riittävästi tieteellistä perehtymistä omakohtaisesti analysoidakseen tiedejulkaisujen vaikeaselkoisia fysiikan pohjalta laadittuja skenaarioita kaikkine symbolisine parametreineen.

Ainoa syy, että joku sellainen voi alkaa aktiivitoimijaksi ilmastonmuutospropagandassa on sinisilmäisten kansalaisten tunteisiin vetoava viekkaiden manipuloijien raadollinen hyväksikäyttö.

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso

Olen itsekin siltä osin samaa mieltä, ettei 15-vuotiaan pitäisi joutua ottamaan tällaisessa asiassa näin isoa roolia. En kuitenkaan ihan sulata tuota hänen huolensa vähättelyä sillä perusteella, että hän on nuori ja tyhmä. Ensinnäkin ilmastonmuutoksen seuraukset koskevat enemmän häntä kuin esimerkiksi sinua tai minua. Toisaalta kuinka monella esim. täällä on omakohtaista perehtymistä ja osaamista analysoida aihetta ja sen tieteellisiä julkaisuja? Silti aika moni täällä ottaa voimakkaasti asiaan kantaa.

Käyttäjän saganyren kuva
Saga Nyrén

Länsimaalaisilla onkin ollut helppo saada päästömääriään alas, sillä olemme suurimpia päästöjentuottajia per kapita. Yksi suomalainen tuottaa viiden intialaisen verran päästöjä, noin niin kuin esimerkiksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Voi olla, että asia on niin, mutta kun Intian hallinnon alla on päätöksenteon kohteena noin 300 kertaa enemmän ihmisiä kuin Suomen hallituksen alaisuudessa, niin ei tuo viisinkertainen ero paljon vaakakupissa paina.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #20

Eikös tuon listan mukaan näytä siltä, että Saga on juuri tuossa asiassa oikeassa?

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä Vastaus kommenttiin #22

Ei.

Suurimmat päästöt eivät ole "länsimaissa" (Annex II), vaan Bahrainissa, Kuvaitissa, YAE:ssa, Belizessä, Omanissa, Bruneissa, Turkmenistanissa, Libyassa, Saudi-Arabiassa, Palaulla, Trinidad ja Tobagossa ym...joitakin mainitakseni. Tuo on parhaimpia listoja netissä, vaikka 2013 jo vanhentunut, mutta WRI:n sivut eivät toimi enää ja 2013 on heidän uusin. (ei pidä katsoa vain hiilidioksidia, vaan hiilidioksidiekvivalentteinä maan koko vaikutusta ilmastoon, vain sillä on merkitystä (+ LULUCF)) Monella pienellä saarivaltiolla on maailman suurimpien joukossa oleva kasvihuonekaasujalanjälki, vaikka esiintyvät uhreina ilmastokokouksissa, vaikka ovat itse asukasta kohti suurimpien syyllisten joukossa. (Small Island Developing States (SIDS) -ryhmä sisältää paljon rikkaita saarivaltioita, esim. Singaporen. Olen kirjoittanut tästä toisaalla laajasti. Sitten moni itsenäinen, rikas saari, joka on täysin itsenäinen omista asioistaan ja siksi itsekkäästi ryhtynyt vero- ja sääntelyparatiisiksi ja hyötyy sellaisena olemisesta maailman kustannuksella, ei ole SIDS-ryhmässä ja ilmastokokouksissa, koska kuuluu virallisesti esim. Britanniaan. Puolustusmenoja ei ole, Britannia vastaa, mutta nuo maat eivät kuulu Britannian päästövähennysten piiriin eikä niiden täydy maksaa kehitys- ja ilmastorahaa muille maille. Siis kehitysmaiden oikeuksista nauttivat, vaikka ovat rikkaampia kuin Britannia ja verotus voi olla matalaa, koska ei tarvitsee maksaa 0,7:ää kehitysapua kuten muu Britannia, ei ilmastorahoitusta, armeijamenoja ei ole... päästöjä on lupa kasvattaa, koska eivät ole Annex II:ta)

("LÄNSIMAA" ON ERITTÄIN HUONO JA EPÄSELVÄ SANA, JONKA MERKITYS VAIHTELEE KÄYTTÖYHTEYDEN, ASIAYHTEYDEN, VIRKKEEN MUKAAN. ÄLKÄÄ KÄYTTÄKÖ SANAA. OLEN TÄSTÄ PUHUNUT JA TEHNYT LAAJAN KATSAUKSEN JO ERITTÄIN NUORENA. KÄYTTÄKÄÄ EKSAKTIA KIELTÄ. Ei ole enää syytä käyttää sanaa, koska ns. itämaaryhmittymääkään ei enää ole)

Rikkaat Saudi-Arabiat ym. suunnitelevat vain moninkertaistavansa päästönsä tulevina vuosikymmeninä. Ja vaativat rahaa "länsimailta". Ja kaikki ilmastotoimenpiteet vain sillä ehdolla, että niistä ei ole pienintäkään haittaa talouskasvulle. Annex II:n ihmiset ovat sairastuneet liian herkiksi vieraiden/muiden tunteille, liian mukaviksi. Ei ole yleismaailmallista, Saudi-Arabia, Kuvait, Oman, Turkmenistan ovat maailman normi, eivät sairastuneet eurooppalaiset, jotka muuten kuolevat nopeasti pois ja poistuvat näyttämöltä.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

"Yksi suomalainen tuottaa viiden intialaisen verran päästöjä, noin niin kuin esimerkiksi."

Nimenomaan, siksi EU:n ja Suomen maahanmuuttopolitiikka on läpeensä ristiriitaista, muuttoliikettä ohjataan etelästä pohjoiseen, tänne Napapiirille asti, kun samalla kerrotaan, että tarvitsisimme viisi maapalloa, jos koko maailma eläisi kuten suomalaiset, maailman pohjoisimmmallla viljelyvyöhykkeellä!

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Koululaiset lakkoon? Ei koulunkäynti ole mitään työtä, se on etuoikeus. Mitä muita älyttömyyksiä pitäisi keksiä, jotta ”maailma pelastuu”?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Blogin luettuani olen entistä iloisempi siitä että piraattien kannatus mataa useamman prosenttiyksikön alle äänikynnyksen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Meinasin itsekin kommentoida, että olen pitänyt joitakin piraattien edustajia melko selväjärkisinä ja politiikan "ulkopuolella" toimivina raikkaina hahmoina puhumaan asioista suoraan ilman poliittisia paineita.

Mutta tällaiset ulostulot romahduttavat uskoni. Miksei blogisti liity vihreiden riviin, kun niiden uskonagendaa paasaa?

Käyttäjän saganyren kuva
Saga Nyrén

Heippa! En ole koskaan kokenut vihreitä omakseni, vaikka joillakin politiikan sektoreilla meillä on paljon yhteistä. Vihreät ovat olleet ideologisesti ydinvoimavastaisia koko sen ajan mitä olen itse politiikkaa seurannut, ja sen lisäksi meillä on kulttuurin tuottamisen ja jakamisen saralla aika eriäviä mielipiteitä. Siksi Piraatit.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Janne ja Juha, Piraatit on tulevaisuuden puolue, jotkut yksilöt, kuten usein nuoret naiset, vielä kompastelevat tunteisiin vetoavan propagandan paineessa, mutta Piraattipuolueen tunnuslause, jota itsekin "nöyränä" kassini kyljessä esittelen, kertoo piraattien linjasta kaiken olennaisen:

"1984 was NOT suppossed to be an instructional manual" (piraattien logo O:n keskellä)

Tähän samaan kommenttiin mahdutan vielä viestin Sagalle,

Suomen tulisi keskittää voimavaransa vaatimusten esittämiseen muille maille ja samalla myydä omat päästöttömät teolliset ratkaisumme väkirikkaisiin maihin, jotta pääsisivät meidän kanssa samalle tasolle. Palkataan vaikka tanskalaiset markkinoimaan maailmanlaajuisesti, jos ei itse osata, aloitetaan puunjalostusteollisuudesta ja vaikkapa Mydieselistä:

"Neste toi markkinoille uuden sataprosenttisesti tähteistä ja jätteistä tehdyn dieselin, jonka käyttö laskisi hiilidioksidipäästöjä parhaimmillaan 90 prosenttia, vaihteluvälin ollessa 50–90 prosenttia, verrattuna fossiilisen dieselin käyttämiseen. Miksi tästä Nesteen keksimästä 100 prosenttisesta biodieselistä eli Mydieselistä ei ole tullut meidän kaikkien asia, Talouselämä kysyy." https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/272904-te-suomest...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Piraattien slogan on siis ikivanha nettimeemi? Ok.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard Vastaus kommenttiin #11

Y-sukupolvea Piraatit ovat, tietenkin slogan on netissä levinnyt meemi. Mulla se on geeni, toi kyttäysyhteiskunnan pelko, siksi tunnistin Piraatit meikäläiseksi, vaikka X-sukupolvea vanhempaa edustankin.

Käyttäjän saganyren kuva
Saga Nyrén

Heippa Elina! Mikä kohta blogauksesta mielestäsi sisälsi tunteisiin vetoavaa propagandaa, tai jotenkin liittyy siihen? Toivon mukaan maailman väkirikkaimmat eivät yritä päästä "samalle tasolle", missä tuottaisivat yhtä paljon päästöjä per asukas, kuin mitä me suomessa tuotamme.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

"myydä omat päästöttömät teolliset ratkaisumme väkirikkaisiin maihin"

Ilmastosopimuksen mukaan päästöjen vähentämisen teknologia tulee Annex II -osapuolien antaa koko muulle maailmalle teknologiasiirtona ilmaiseksi. Myös koskien ilmastonmuutokseen sopeutumista. Näiden teknologien markkinaehtoista myyntiä voivat Annex II -osapuolet, kuten Suomi, käydä vain toisiin Annex II -osapuoliin. Kehitysmaat ilmastosopimuksessa, kuten Etelä-Korea, Israel, Singapore ja Taivan (jos YK tunnustaisi) sen sijaan voivat rahastaa täysimääräisesti Annex II -osapuolia ja myös kehitysmaita ja siirtymätalouksia. Ja itse asiassa Annex II:n pitäisi maksaa Israelille, Singaporelle ym. niiden teknologiasta, jotta ne voidaan ottaa maailmassa käyttöön. LUKEKAA ILMASTOSOPIMUS, OTSONISOPIMUS, AAVIKOITUMISSOPIMUS, MONIMUOTOISUUSSOPIMUS...!!!

Yhdistyneet kansakunnat on tuhottava ja aloitettava puhtaalta pöydältä:

http://rikukivela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262051-...

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Kansanedustajaehdokas Nyrén taitaa veikata väärää hevosta. Ei tule ilmastovaalit.

Yleviä tavoitteita ja toteutusehdotuksia on toki Piraattien ohjelmassa ja kirjoituksessa esitetty. Nollasta poikkeavan riskifaktorin vuoksi niiden järkevyys ja toimivuus olisi kuitenkin syytä ensin verifioida pilotoimalla, ennen maanlaajuista lanseeraamista. Tulevana kansanedustajana blogisti toivottavasti ottanee asiaan inkrementaalisen lähestymistavan.

Sopiva piloottikohde voisi olla Kauniaisten kunta. 3-5 vuoden mittainen koejakso olisi kaiketi riittävä osoittamaan esitetyn ilmasto-ohjelman hyödyt ja haitat.

Valitettavasti Kauniaisten mittavien metsävarantojen monimuotoisuuden palauttaminen lienee mahdotonta niitä jo kohdanneen ääri-ilmiön vuoksi. Pienydinvoimalat, voittoa tekevien laittaminen vastuuseen ja koululaisten lakkoilu ovat kuitenkin toteutettavissa hyvinkin pikaisella aikataululla - kuten myös kierrätetyn, tukivapaan, vegaaniruoan tarjoaminen mm. kunnanhallituksen illalliskokouksissa - joten kokeilulla saattaisi olla realistiset menestymismahdollisuudet.

Rohkeasti ajamaan asiaa piloottiprojektin kautta! Kaun(i)ainen näyttäköön mallia!

P.S: Piraattien pitää ehdottomasti ottaa tuleviin hallitusohjelmaneuvotteluihin mukaan vaatimus eduskunnan kuppilan veganisoinnista! Myös lohivoileivät pois palavereista. Lanttua ja retikkaa tilalle!

Käyttäjän saganyren kuva
Saga Nyrén

Moi Heikki!

Piraattiagendaan sopii erinomaisesti inkrementaalinen ja kokeellinen lähestymistapa. Kauniaisissa ei ole tarvetta sen enempää metsittää mitä siellä nyt on - monimuotoisuutta on onnistuttu säilyttämään aika hyvin siihen nähden, että olemme Suomen tiheiten asutettu kunta. Gallträskin ja Kasavuoren ulkoilualueet tästä esimerkkinä. Tiivis kaupunkiasuminen on parhaimmillaan ekotehokasta.

Vegaanisten vähäpäästöisten raaka-aineiden osuuden lisääminen ruokailussa on tavoiteltava asia. Kallioisen maaperän vuoksi Kauniaisiin saattaisikin sopia SMR-voimaloita, en ole ydinfysiikan asiantuntija niin jätän sen tarkemman selvittelyn heille.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Hei Saga,

Kiitän konkretiaa sisältävästä kommentistanne.

Pitää todeta, että hieman olin hämmästynyt Piraattien populistisesta ohjelmasta, mutta pohdiskelun kautta päädyin oivallukseen, joka selittänee sen. Vaikuttaa siltä, että strategiaksi on valittu äänien poiminta Vihreiden leiristä, joten Piraatit ovat "warettaneet" Vihreiden puolueohjelman ja pienen kalibraation jälkeen toivotaan Vihreissä löyhästi sidoksissa olevien tarttuvan syöttiin.

Vihreät ovat tunnetusti varsin lojaaleja omalle puolueelleen, joten vaikeaa tulee olemaan. Toivotan mitä lämpimimmin Piraateille kuitenkin menestystä, sillä jokainen ääni, joka on pois Vihreiltä, on Suomelle ja Suomen tulevaisuudelle eduksi.

"Ääri-ilmiö" on yksi populistisimmista uuskielen termeistä. Sen käyttöä kannattaa ehkä välttää. Luonnon monimuotoisuuden kannalta Kauniaisten alue on optimaalinen vasta, kun koko alue on palautunut luonnontilaan. Muutama puistoalue on pelkkää hyvesignalointia ja käsien pesua.

Pienydinvoimala Kauniaisten kallioperässä voisi olla aikamoinen saavutus! Uskoisin vastustuksen olevan kovaa. Toki paljolti riippuisi siitä, miten asia esitetään. Onhan Espoossakin ollut ydinreaktori 60 vuotta, eikä kukaan ole tiettävästi ihmeemmin pillastunut.

Tsemppiä vaalityöhön ja menestystä!

Käyttäjän saganyren kuva
Saga Nyrén Vastaus kommenttiin #25

Heippa Heikki!

Vihreiden ympäristöajattelun yksi suurimpia kompastuskiviä on ydinvoiman ideologinen vastustaminen ja epärealististen (ja epämääräisten) uusiutuviin energialähteisiin viittaaminen. Samoin heiltä puuttuu osaaminen ja ymmärrys tietoyhteiskunta-asioista. Piraattipuolue on järjestäytynyt ensisijaisesti juuri tietoyhteiskunta-asioiden ympärille, mutta toki meillä on useimmilla myös muita tieteelliseen maailmankuvaan perustuvia yhdistäviä mielipiteitä, kuten jo mainittu ydinvoiman kannatus.

Ilmaston soisi olevan kaikille tärkeä asia, puolueesta riippumatta.

Kiitos tsempeistä! Tulee tarpeeseen, viimeiset viikot ovat aika rankkoja.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Ilmastovaaleista sen verran, että voimme tehdä paljonkin roskaamisen ja saastuttamisen eteen, mutta rajoittamalla (luonnonvoimia) ilmastonlämpeneminen 1,5 asteeseen vie uskottavuutta. Samalla voisimme rajoittaa tuulen maksimi nopeudeksi 4m/s ja tuulen suunnaksi vain 150 astetta, valtamerien aallokorkeudeksi voidaan asettaa maksimi 3,5 metriä.

Mitähän tekosyitä puhuvatpäät keksii, jos lämpeneminen vain jatkaa nousuaan vaikka alkaisimme elämään Luolissa ja oma perunamaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kaiken huippu oli kun yhdessä ilmatsokokouksessa väännettiin kättä siitä rajoitetaanko ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen vai 1,8 asteeseen. Hehän olisivat voineet tehdä vaikka kompromissin, että lämmitetään ilmastoa esimerkiksi 1,65 astetta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Ei ole tulossa ilmastovaaleja. Vaaleissa puhutaan muusta asioista. En usko, että ilmastoasiat herättää kansalaisissa kiinnostusta vaan kansalaisia kiinnostaa omat asiat ja tulevaisuusnäkymät.

Olen nähnyt ja lukenut niin paljon aiheita ja etenkin ilmastomuutoksesta on tehty poliittista hallituksien välistä pelihevoseksi, että siihen on mukaan liittynyt niitä rahojen perään huutelevia proffia ja tutkijoita ihan korruptoituneina.

En ymmärrä, että miksi Piraattipuolue ei sisältänyt tuohon ympäristöohjelmaansa lausetta: aurinko- ja tuulivoimaa voidaan ottaa käyttöön vasta kun ne on kannattavia kokonaisuudessaan rakentamisessa, sähköntuotannossa sekä purkukustannuksessa. Ennemmin kannattaisin pienrektoreita modulaarisine ratkaisuineen, näin emme tue esim. syöttötariffia, jossa omaa rahaa syydetään esim. tuulivoimaparoneille ja veroparatiiseihin.

Minä käsittelisin kaikkia aiheita enkä jäisi vain yhden teeman varaan. Unohda ympäristö ja keskity muihin asioihin.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Niin, ja Piraatit olisi voinut sisällyttää tuohon ohjelmaan suomalaisen ympäristöteknologian viennin tukemisen väkirikkaisiin maihin. Sisällytettäväksi myöskin hallituksen ohjelmaan.

Käyttäjän saganyren kuva
Saga Nyrén

Heippa Topi! Jos klikkailit yhtään muita kirjoituksiani niin ehkä huomasit, että kirjoitan paljon myös muista aiheista kuin ympäristöstä.

Pienreaktorit on Piraateilla erittäin näkyvästi esillä osana ympäristöohjelmaamme. Tuuli- ja aurinkovoimasta ei ole etenkään Suomessa ratkaisuksi energiantarpeeseen ja päästöjen vähentämiseen.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kysynpä samaa kuin monilta muiltakin ilmastonmuutoksesta lähiaikoina kirjoittaneilta: mitä ilmastonmuutoksen vahingollisia vaikutuksia blogisti itse on kokenut omassa elämässään?

Itse kun en ole huomannut isompia vahinkoja, mutta kylläkin haittaa tuosta ilmastonmuutoksen torjunnasta, esimerkiksi sähkölämmitteisen asuntoni sähkövero on kovasti kohonnut kilowattituntia kohti. Jos ilmastonlämpeneminen ei olisi tullut avuksi, olisi lasku kasvanut entisestään.

Käyttäjän saganyren kuva
Saga Nyrén

Heippa Risto! Ilmastonmuutoksen vahingolliset vaikutukset näkyvät Suomessa (ainakin vielä toistaiseksi) aika vähän, sillä maantieteellinen sijaintimme on sen osalta varsin suotuinen. Maailmalla ilmiö on kuitenkin nähtävissä. Yhdysvaltojen kokemat hirmumyrskyt ovat saaneet lisää voimia. Syyriassa oli n 5 vuotta ennen sodan puhkeamista kova kuivuus joka ajoi ihmisiä massoittain kaupunkeihin, joissa heitä odotti työttömyys - tämä saattoi hyvinkin johtaa sodan syttymiseen joka taas on näkynyt Euroopassakin pakolaisten määrässä. Somaliassa on kuivuuden takia koettu muutama nälänhätä.

Suomessa lämpeneminen on näkynyt mm tiettyjen punkkilajien lisääntymisenä, joka on tullut mukanaan lisää borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Vakavempia seurauksia saatamme joutua kokemaan tulevaisuudessa, ja niiden vaikutuksia on vaikea etukäteen tarkalleen ennustaa. Yksi mahdollinen skenaario on uuden jääkauden alkaminen varsin nopeassa tahdissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset