Saga Nyrén Piraatti. Feministi. Aktivisti.

Miksi Piraattipuolue?

  • Kuvassa Saga Nyrén taustalla ja etualalla Piraattipuolueen valkoinen purjelogo.
    Kuvassa Saga Nyrén taustalla ja etualalla Piraattipuolueen valkoinen purjelogo.

Monet ihmiset kysyvät minulta, että miksi olen valinnut Piraattipuolueen. Minulle tarjotaan vaihtoehdoiksi Vihreitä, Vasemmistoliittoa tai RKP:tä. Olen nuorempana äänestänyt RKP:tä ja Kokoomusta, sen jälkeen vain Piraatteja. Nykyään koen Vihreät ja Feministipuolueen aika läheisiksi, ja myös sieltä Vasemmistoliitosta löytyy paljon hyvää. RKP:ssä on myös paljon yhteistä arvopohjaa. Yksittäisiä poliitikkoja joita kunnioitan ja joiden kanssa voisin tehdä töitä löytyy lähes joka puolueesta. Piraattipuolue on kuitenkin se, joka tuntuu eniten omalta. Ainoa puolue missä koen olevani osa ydinjengiä, en ulkopuolinen, vaikken ihan alkuajoista olekaan ollut mukana. Miksi?

  1. Arvoliberaalius

  2. Vasemmisto/oikeisto-jaon ulkopuolella

  3. Tietoyhteiskuntaosaaminen

Arvot

Piraateille yksilön itsemääräämisoikeus on tärkeää. Piraatit lähtevät siitä, että pääasiassa ihmiset ovat oman elämänsä asiantuntijoita. Aikuisten ihmisten tulee itse saada päättää esimerkiksi omasta päihteidenkäytöstään tai seksityön tekemisestä. Kaikilla on oikeus harjoittaa omaa uskontoaan tai olla uskonnottomia, seurustella haluamiensa ihmisten kanssa ja muodostaa perheitä, ja tehdä sitä työtä mitä tahtoo sellaisella korvauksella jonka itse katsoo sopivaksi.

Toisaalta Piraatit ovat yhteisöllisiä: Ketään ei jätetä yksin. Joskus yksilöt eivät osaa yksin tehdä hyviä päätöksiä omasta elämästään. Silloin tarvitaan tukea ja kannustusta, ei pakkoja tai vankeutta. Yhteiskunnan rakenteiden kautta tulee mahdollistaa eri taustoista tuleville mahdollisimman yhdenvertaiset mahdollisuudet tehdä elämästään omannäköistään: Koulutus, toimivat terveyspalvelut ja perustulo. Yksilön oikeuksien korostaminen ja laajojen vapauksien kannattaminen ei myöskään tarkoita riistokapitalismia. Yhteisön etu ajaa yritysten edelle mikäli nämä ovat keskenään ristiriidassa. Lainsäädännön tulee suojella muun muassa ympäristöä teollisuudelta ja ihmisten yksityisyyttä internetissä. Pelkästään yksilöiden tekemillä kulutusvalinnoilla ei näihin kyetä.

Tämä tasapaino yksilönvapauksien ja yhteisöllisyyden tuoman turvan välillä on minulle tärkeää.

Vasemmisto vai oikeisto?

Perinteiset isommat eduskuntapuolueet kuten Kokoomus, Keskusta, Sosiaalidemokraatit ja Vasemmistoliitto ovat järjestäytyneet oikeisto-vasemmistokysymyksen ympärille. Tämä järjestäytyminen viittaisi siihen, että ikään kuin olisi olemassa jokin vakaa yhteiskunnallinen tila joka olisi ihanteellinen. Osan mielestä se tarkoittaa sitä, että valtion menot ovat mahdollisimman pienet ja suuret tuloerot yksilöiden välillä johtavat hyvinvointiin kun kaikki kilpailevat suurista tuloista. Vasemmistoajattelussa ihanteena on vahva valtio, jossa tuloja ohjataan valtion kautta. Oikeisto ja vasemmisto perinteisessä mielessä ei ota kantaa sosiaalisiin normeihin. Käytännössä kuitenkin eri trendit eri aikoina kuuluvat näihin liikkeisiin.

Piraattipuolue sanoutuu irti siitä ajatuksesta, että olisi ylipäätänsä mahdollista saavuttaa joku sellainen tasapainotilanne missä yksittäinen ratkaisu toimisi hamaan tulevaisuuteen asti. Toimintaympäristömme muuttuu jatkuvasti, ja parhaiten pärjäävät ne, jotka sopeutuvat. Joissakin tilanteissa voi olla tarpeen hyödyntää markkinataloutta ja kapitalismia. Toisissa olosuhteissa sosialistisempi lähestymistapa voittaa. Perustulo on oikea ratkaisu lähitulevaisuudelle, mutta se olisi ollut hyvin hankala toteuttaa (ja mahdollisesti myös tuhoisa) sata vuotta sitten. Tekniikan kehittyminen, väestön kasvut ja supistumiset, ilmastonmuutos, ikärakenne, taloussuhdanne, valtion tai kunnan koko - tämmöiset asiat vaikuttavat siihen, että millä tavalla yhteiskunta kannattaa järjestää.

Minun on yksinkertaisesti mahdotonta istuttaa itseäni jommalle kummalle puolelle, tai edes keskelle, ja sitten sementoida kantojani siihen hamaan tulevaisuuteen asti. Voin tarkastella yhteiskunnan nykytilaa ja löytää ratkaisuja jotka toimivat näillä parametreilla, seuraavan vaalikauden ajan ja kenties muutama kymmenen vuotta eteenpäin. Sen jälkeen alkaa suuri tuntematon, koska en tiedä minkälaiset toimintaolosuhteet silloin on.

Sen takia lähden oikeisto/vasemmisto-jaottelun sijaan oikeiden perusarvojen perässä. Tähdätään siihen, että mahdollisimman monella on mahdollisimman hyvä olla, sekä Suomessa että globaalisti. Tähdätään siihen, että ihmiset pystyvät päättämään omasta elämästään. Ja siihen, että yksilön oikeudet loppuvat siihen, missä toisten alkavat.

Tietoyhteiskunta

World Wide Web sai alkunsa 30 vuotta sitten, ja se on mullistanut yhteiskuntiamme aivan valtavasti. Tämä mullistus jatkuu kokoajan, hurjaa vauhtia. Kuten monet muutkin Piraatit, olen IT-alalla töissä ja seuraan kehitystä aitiopaikalta - olen itse mukana tekemässä muutosta. Monet meistä IT-alalla olevista koemme, ettei informaatioyhteiskuntaa koskevia kysymyksiä oteta todesta. Lainsäädäntömme laahaa kymmeniä vuosia perästä, kun ei huomioida ettei internet ole tavallisesta elämästä erillinen virtuaalielämä, ja toisaalta sama lainsäädäntö ei aina kelpaa internetiin koska toimintaympäristö on niin radikaalisti erilainen.

Piraattipuolueen perustana toimii yksilönvapaudet, mutta talo siinä päällä on nämä tietoyhteiskuntakysymykset. Koemme, että tietoyhteiskuntaa koskevat kysymykset muun muassa kulttuurin ja tiedon jakamisesta sekä yksityisyydensuojasta ansaitsevat nykyistä paljon enemmän huomiota. Nämä kysymykset koskettavat kaikkia. Tätä piraattiliikkeen ydintä kutsumme piracoreksi.

Piracoreen kuuluvat muun muassa sellaiset teemat kuin tekijänoikeudet, yksityisyyden suoja ja avoin lähdekoodi. Aloitin näistä kirjoittamisen samaan pötköön - mutta kun jo kolmas A4 tuli täyteen ja 2/3 oli vielä käsittelemättä, päädyin leikkaamaan tästä kohtaa poikki ja jatkan piracoresta omassa postauksessaan.

Jos sinulle jäi tämänkin jälkeen kysyttävää puoluevalinnastani - kysy pois! Minä keskustelen aiheesta mielelläni.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Tämä on mulle yksi olennainen syy miksi oon piraatti ja äänestän Piraattipuolue.

Arvot

"Piraateille yksilön itsemääräämisoikeus on tärkeää. Piraatit lähtevät siitä, että pääasiassa ihmiset ovat oman elämänsä asiantuntijoita. Aikuisten ihmisten tulee itse saada päättää esimerkiksi omasta päihteidenkäytöstään tai seksityön tekemisestä. Kaikilla on oikeus harjoittaa omaa uskontoaan tai olla uskonnottomia, seurustella haluamiensa ihmisten kanssa ja muodostaa perheitä, ja tehdä sitä työtä mitä tahtoo sellaisella korvauksella jonka itse katsoo sopivaksi...."

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Voihan sitä olla kotioloissaan Piraattipuolueen jäsen, mutta siitä ei ole mitään hyötyä. Vaikutusmahdollisuudet missä päätöksiä tehtään on +-0.

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Piraateilla on jo kunnanvaltuutettuja, ja eduskuntapaikka Helsingistäkin on käden ulottuvilla.

Käyttäjän saganyren kuva
Saga Nyrén

Moi Raimo! Meillä on vissiin yhteensä parikymmentä ihmistä jotka ovat aktiivisia kuntapolitiikassa - viime kunnallisvaaleissa saimme kaksi kunnanvaltuutettua ja yhden varavaltuutetun, ja monen monta ihmistä lautakuntatyöhön.

Näissä eduskuntavaaleissa saamme yhden ehdokkaan sisälle. Piraattipuolue _on_ vielä pienpuolue. Mutta: Jo yhdellä asiantuntevalla ehdokkaalla voimme saada hyvää muutosta aikaiseksi eduskunnassa. Heh, jo eduskunnan ulkopuolelta toimiessamme olemme pakottaneet muita puolueita ottamaan kantaa ja muuttamaan kantojaan joihinkin kysymyksiin. Yksi, ehkä kaksi edustajaa seuraavalle kaudelle, ja sitä seuraavalla voimme jo nousta hallituspuolueeksi 5-10% kannatuksella. Täysin realistista!

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

"Voihan sitä olla kotioloissaan Piraattipuolueen jäsen, mutta siitä ei ole mitään hyötyä. Vaikutusmahdollisuudet missä päätöksiä tehtään on +-0."

Vaikka näin olisikin, sillä on äänestyspäätökseni kannalta aika vähän merkitystä, koska mitään muuta tarjolla olevaa puoluetta en voi hyvällä omallatunnolla äänestää.

Tietenkin on syytä kysyä, miksi vain tämän yhden pienpuolueen arvomaailma on aidosti arvoliberaali, humaani ja yksilön itsemääräämisoikeutta kunnioittava. Sehän on itse asiassa hyvin huolestuttavaa.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Ikävä kyllä toiveesi ei toteudu. Toivon kuitenkin menestystä vaalipäivänä Sinulle.

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Kerrotko tämän viikon lottonumerot vielä.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

On selvää, ettei muutos tule vanhojen puolueiden kautta, siksi harkitsen nyt vakavasti piraattien äänestämistä.

--

Riku Siivosen osuvaa analyysia demokratiamme tilasta:

"
Yksi keino on äänestää heitä, joita ei strategisesti kannata äänestää. Rakastan ihmisiä, jotka edes yrittävät heiluttaa koko sitä kehikkoa, jonka rakenteilla ja sanoilla me nyt yhteiskuntaa ja sen uudistamista kuvaamme. Siksi äänestän ehdottomasti henkilöä, joka julkiseen keskusteluun päästessään puhuisi aivan uusilla sanoilla ja näkökulmilla. Kannattaa tehdä samoin: äänestää haihattelijoita ja höpsöttelijöitä. Se on vastuullista.
"
https://yle.fi/uutiset/3-10690699

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Vasemmisto/oikeisto-jaon ulkopuolella"

Tuollainen käsitys perustuu siihen, ettei olla ymmärretty, mitä vasemmisto/oikeisto-jako tarkoittaa.

Lyhyesti sanottuna vasemmisto/oikeisto -jako syntyy siitä, kumpaa pidetään tärkeämpänä:

1) (Vasemmisto) Kaikkien perustarpeista huolehtiminen ja ihmisten välinen tasa-arvo on tärkeämpää kuin oikeus rikastua rajattomasti.

2) (Oikeisto) Yksien oikeus rikastua rajattomasti on tärkeämpää kuin kaikkien perustarpeista (edes hengissäpysymisestä) huolehtiminen.

Tuon jaon ulkopuolelle ilmoittautuminen tarkoittaa yksinkertaisesti pään työntämistä pensaaseen.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Viime kuntavaaleissa Piraattipuolue sai ehdokkaan läpi Helsingissä ja Jyväskylässä. Nyt on siis loogisesti aika saada ehdokas läpi Helsingin vaalipiirissä ja Keski-Suomen vaalipiirissä.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Uudenmaan vaalipiirissä myös läpipääsy on siinä hilkulla.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Onko Piraattipuolue arvoliberaali myös aseasioissa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset