Saga Nyrén Piraatti. Feministi. Aktivisti.

Seksityötä tekevien suosiossa ollut nettisivusto Sihteeriopisto suljettu

Suomalainen media uutisoi laajasti Sihteeriopisto ja Sexwork.net sivustojen sulkemisesta aikaisemmin tällä viikolla. (HS, Iltalehti, Helsingin Uutiset) Sulkemisen taustalla on Espanjan poliisi, mutta lisätietoa sulkemisen perusteista tai muista taustoista ei tällä hetkellä ole. Vaikuttaa siltä, että syy liittyy sivuston luonteeseen. Sihteeriopisto on tullut tunnetuksi seksityötä tekevien ilmoituspalstana. Ilmoituksien lisäksi sivulla on ollut keskustelufoorumi. Vaikka palvelimet ovat sijainneet Espanjassa ja toimintaa pyöritetty sieltä, on sivusto ollut nimenomaan suomalaisille suunnattu ja suomalaisten käytössä. Herää kysymys, että liittyvätkö Suomen viranomaiset sivuston sulkemiseen millään tapaa?

Seksityö on Suomessa laillista. Ihmiskauppa ja paritus eivät. Seksityöntekijät ovat kuitenkin kokeneet ongelmalliseksi parituksen määritelmän: Laki ja siitä muodostunut oikeuskäytäntö ovat niin tiukkoja, ettei seksityötä tekevillä ole mahdollisuutta harjoittaa ammattiaan avoimesti. On tulkittu, että asunnon vuokraaminen seksityöhön olisi lain tarkoittamaa paritusta. Ilmoitusten julkaiseminen on laitonta, jos alusta siitä millään tavalla rahallisesti hyötyy - siitä syystä Sihteeriopiston toiminta on siirtynyt ulkomaille. Mikäli toimintaa tahtoisi pyörittää osuuskuntana ja palkata turvamiehen, olisi sekin mahdotonta. Hyvää tarkoittavat lait ajavat vapaaehtoisesti alalla olevat ahtaalle.

Sain kunnian keskustella monta vuotta seksityötä tehneen kanssa Sihteeriopiston merkityksestä alan työntekijöille. Haastateltava on pääkaupunkiseutulainen perheenäiti. Hän on yhä aktiivinen alalla.

Mitä sihteeriopisto on merkinnyt sinulle?

Seksityö Suomessa on pääsääntöisesti hyvin itsenäistä ja sitä myötä myös yksinäistä työtä. Sihteeriopisto on toiminut erinomaisena väylänä kollegoihin tutustumisessa sekä heidän kanssaan verkostoitumisessa. Tunnettuna foorumina myös aloittelevat seksityöntekijät ovat päätyneet useimmiten juuri sinne, ja sieltä löytäneet yhteyden kokeneempiin henkilöihin, joilta on voinut saada tärkeitä neuvoja ja opastusta. Sihteeriopiston sivut ovat olleet tärkeä osa seksityöskenen sisäistä "etsivää työtä" ajatellen, ja ehkäisseet alalle tulevien ihmisten joutumista mitä moninaisimpiin ongelmiin. Pääsääntöisesti suomalaiset seksityöntekijät suhtautuvat toisiinsa hyvin kollegiaalisesti ja pyrkivät auttamaan toisiaan.

Sihteeriopiston oppilaslista eli seksityöntekijöiden mainokset ovat vain pieni osa foorumin toimintaa. Isoin merkitys on ollut laajalla keskustelufoorumilla. Juuri siellä seksityöntekijät ovat voineet kohdata toisiaan.

Kun itse aikanaan aloitin opin alasta paljon tärkeitä asioita foorumia lukemalla. En esimerkiksi ollut tiennyt, että voin itse palveluntarjoajana täysin määritellä omat rajani. Foorumilla käytyjen keskustelujen lukeminen oli hyvin avartavaa ja muutti aiemmat käsitykseni siitä, että minun seksinmyyjänä on pakko suostua ostetun ajan puitteissa kaikkeen, mitä asiakas haluaa.

Keskustelufoorumi sisälsi useita aiheosioita, ja foorumi on ollut olemassa useamman vuosikymmenen. Foorumin poistaminen käytöstä kadottaa myös kulttuurillisesti merkittävän osan Suomen seksityön historiasta. Foorumilla käydyt keskustelut ovat tärkeä ja säilyttämisen arvoinen osa kulttuuria. Foorumin keskustelut ovat liittyneet niin seksityöhön yleensä (meillä ja maailmalla) kuin myös seksuaalisuuteen yleisestikin.

Miten sivuston sulkeminen vaikuttaa seksityöntekijöihin?

Sihteeriopiston sivut ovat iso osa seksityöntekijöiden ammatillista toimintaa. Kyse ei ole pelkästään mainospaikasta vaan alustasta, joka sisältää runsaasti seksityöntekijöiden tarvitsemaa tietoa alasta. Kollegoiden (ja asiakkaiden) kohtaamispaikan lisäksi foorumilla on ollut tärkeä merkitys seksityöntekijöiden turvallisuudelle.

On esimerkiksi voinut tarkistaa, millaisilla kirjoituksilla aikaa varaava nimimerkki on keskusteluihin osallistunut. Kirjoitusten sävystä ja sisällöstä on voinut jo päätellä paljon siitä, kannattaako asiakasta ottaa vastaan. Monet nimimerkit ovat osallistuneet keskusteluihin satoja tai tuhansia kertoja, ja esimerkiksi naisvihamielisten asiakkaiden välttäminen on ollut tämän vuoksi mahdollista. Potentiaalisen asiakkaan ottaessa yhteyttä jotain toista kautta ei hänestä voi tehdä mitään päätelmiä.

Suomessa Pro-tukipiste välittää toisinaan varoituksia vaarallisista asiakkaista (ryöstäjät, seksuaali- ja väkivaltarikolliset jne.), mutta nämä varoitukset tavoittavat vain murto-osan seksityöntekijöistä - vain heidät, jotka sattuvat käymään toimipisteillä Helsingissä, Turussa tai Tampereella. Sihteeriopiston foorumille kirjoitetut varoitukset vastaavista henkilöistä sekä keskustelu muista ongelmatilanteista ja lieveilmiöistä tavoittavat isomman ihmisryhmän - myös asiakaskunnan, joiden heidänkin on tärkeää tietää, millaisten mahdollisten riskien minimoimiseksi moni seksityöntekijöiden käytäntö liittyy.

Sihteeriopiston foorumi auttaa myös seksinostajia välttämään ihmiskaupan uhrien asiakkaiksi päätymistä. Kun seksityöntekijä on vuosien ajalta tuttu keskusteluihin osallistuva "foorumipersoona" voi olla suhteellisen varma siitä, että tämä toimii itsenäisesti vapaasta tahdostaan. Foorumilla on jaettu myös tietoa paritusepäilyistä.

Pelkään, että foorumin sulkeminen antaa ns. suurelle yleisölle mielikuvan siitä, että seksityö olisi Suomessa laitonta. Tämä voi vaikuttaa asenteisiin jyrkentävästi, mikä puolestaan vaikeuttaa seksityöntekijöiden elämää entisestään. Lisäksi asenteiden muuttuminen huonompaan suuntaan voi johtaa siihen, että seksityö/palveluiden ostaminen kriminalisoidaan jossain muodossa, mikä tulee johtamaan esimerkiksi seksityöntekijöiden lasten mielivaltaisiin huostaanottoihin sekä lisääntyneisiin väkivaltarikoksiin seksityöntekijöitä kohtaan.

Foorumin mukana katosi myös runsaasti henkilökohtaista materiaalia, esimerkiksi ihmisten yksityisviestit.

Miten ihmiskauppaa seksityön osalta mielestäsi tehokkaimmin suitsittaisiin?

Sihteeriopiston foorumin alasajo ei ainakaan auta. Seksikaupan ajaminen syvemmälle esim. pimeän netin puolelle johtaa ongelmiin, joita Ruotsissa on jo kohdattu. Vastuu ihmiskauppiaiden teoista ei kuulu seksityöntekijöiden niskoille. Seksityöntekijät tekevät jo nyt omalta osaltaan paljon ruohonjuuritason työtä pitäessään alaa silmällä ja kysyessään herkästi alalle tulevilta uusilta ihmisiltä, onko heillä kaikki kunnossa ja tarvitsevatko nämä jotain apua.

Seksityöhön liittyy vahva stigma, ja on vaarallista ajaa seksityöntekijät syvemmälle piiloon ja näkymättömiin. Tiedetään, että seksityöntekijöihin kohdistuu eniten väkivalta- ja henkirikoksia maissa, joissa heillä on vahvin stigma eli häpeäleima, ja joissa seksityöntekijät toimivat ikään kuin yhteiskunnan laitamilla. Todellisuudessa seksityöntekijät ovat äitejä, tyttäriä, sisaria, naapureita. Heitä on kaikissa eri ammattikunnissa ja kaikenlaisilla taustoilla. Kaikki seksityöntekijät eivät myöskään ole naisia.

Uskon, että mitä julkisempi asia seksityön olemassaolo on sitä vaikeampi ihmiskauppiaiden on alalla toimia. Mitä hämyisemmästä, epämääräisemmästä ja piilotetummasta ilmiöstä on kyse sen varmemmin jalansijaa on myös rikolliselle toiminnalle. Silloin asiakkaidenkin on vaikeampi hahmottaa, ketkä ovat alalla omasta tahdostaan ja ketkä puolestaan ihmiskaupan uhreja.

Kai Mykkänen on juuri ehdottanut, että Suomeen säädettäisiin uusi ihmiskauppalaki. Tässä kohdassa näen ehdottoman tärkeänä, että seksityö erotetaan selkeästi omana asianaan eikä sitä sekoiteta kokonaisuudessaan ihmiskauppaan. Sihteeriopiston foorumin sulkeminen antaa julkisuuteen kuvaa siitä, että seksityö sinänsä olisi ihmiskauppaa tai jollain lailla laitonta.

Ihmiskaupan kitkeminen seksityön osalta vaatii (jo nykyisinkin toimivaa) ihmiskaupan uhrin tunnistamiseen tähtäävää työtä. Pro-tukipisteellä on kattavaa materiaalia tähän. Tietoa asiasta tulisi levittää tehokkaammin.

Palveluiden ostajat ovat avainasemassa. Seksuaalikasvatuksella voidaan vaikuttaa heidän asenteisiinsa ja pyrkiä kohti tilannetta, jossa entistä useampi olisi kiinnostunut siitä, millaisessa tilanteessa olevalta henkilöltä palveluita ostaa. Ostajat ovat tärkeässä asemassa myös ihmiskaupan uhrien tunnistamisessa ja heistä viranomaisille raportoimisessa. Tämän vuoksi seksinostoa ei pitäisi ainakaan kriminalisoida vaan ilmoituskynnyksiä pitäisi päin vastoin madaltaa nykyisestäkin.

 

Mitä nyt?

Seksityöhön liittyviä asenteita tulee ravistella. Jos joku haluaa sitä vapaaehtoisesti tehdä, sen tulee olla mahdollista ja turvallista. Sosiaaliturvan avulla pidetään huolta siitä, ettei kellään ole taloudellista pakkoa ryhtyä seksityöhön. Sen sijaan, että käytämme lainsäädäntöä ja poliisin resursseja alalla viihtyvien kiusaamiseen, tulisi meidän tehdä kaikin voimin yhteistyötä ihmiskaupan kitkemiseksi ja yhteiskunnan kaikkien jäsenten turvallisuuden takaamiseksi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ko. palvelujen osto ja myynti tulisi kriminalisoida.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Maailman vanhin ammatti kielloilla katoa mihinkään, menee vain maan alle ja toimijat kun on piilossa, kaikenlainen alaan liittyvä negatiivinen vain lisääntyisi.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Seksuaalikielteiset vanhalestat, kristilliset ja mm. soinilaiset kriminalisoisivat koko seksuaalisuuden!?
- Haluavat mestaroida jopa "tee-se-itse" gynekoleina jopa naisten seksuaali-ja lisääntymisterveyden kimpussa?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Kun miehiä syntyy kaiken aikaa enemmän kuin naisia, maahanmuutto on miesvoittoista ja naisten hedelmällinen ikä on lyhyempi, seuraa tästä kasvava "piparipula".

Tuo tiedetään merkittäväksi juurisyyksi mistä alkaa yhteiskuntien sisäiset levottomuudet kuten terrori-iskut ja myös sodat.

Tietysti sisäisten paineiden purkamiseen voi käyttää myös uskonnollisten yhteisöjen tapoja, mikä tarkoittaisi pedofilian lisääntymistä.

Kumpaa näistä nyt sitten kannatat?

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Ettei osto jo ole kriminaalia.
Myynti ei sitten kai.
Kumminpäin asia on huumekaupassa?

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Ostaminen ei ole rikos, ellei osta alaikäiseltä, tai parituksen uhrilta, ei aina ole helppo tunnistaa, joten lailliset toimijat joilla olisi luvat vähentäisi molempia.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tuo parituksen uhrilta ostamisen laittomaksi tekeminen oli yksi pahimpia virheitä. Nyt asiakkaat eivät enää uskalla ilmoittaa poliisille, jos epäilevät vilunkipeliä. Hehän joutuisivat tunustamaan rikoksen. Tuo lainkohta heikensi ihmiskaupan uhrien asemaa huomattavasti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jari, Suomessa saa sekä ostaa että myydä. Kumpikaan ei ole kiellettyä. Ruotsissa ostaminen on kiellettyä. Ollut jo parisenkymmentö vuotta. Kahvipöytäkeskusteluissa olen joitakin kertoja törmännyt tuohon outoon olettamukseen, että se olisi Suomessa kiellettyä. Se johtunee sen kieltämiseksi käydystä keskustelusta ja Ruotsin tilanteesta.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Ei ole. Itsenäiseltä ammatinharjoittajalta saa ostaa, ja hän saa myydä.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Kivaahan se olisi ,jos olisi tavaraa tarjolla sopuhintaan.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Onko siis mielestäsi seksi "tavaraa", vai mitä tarkoitat?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Yhteiskuntaa hajottavasta toiminnasta on rankaistava. Perinteinen ydinperhe on yhteiskunnan perusta!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Useimmissa maissa, joissa prostituutio on sallittua, on ydinperhe perinteisessä formaatissaan paremmin voimissaan kuin vaikkapa Ruotsissa. (Italia, Saksa, Sveitsi, Espanja, ...)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Vai on ydinperhe voimissaan Ruotsissa? Täällä väkiluku kasvaa ainoastaan mamujen/matujen ansiosta.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #11

Eikö Juha sanonut juuri päinvastoin?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #12

Näin taitaa olla! Luin liian nopeasti!

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Tarkoitatko tällä siis sitä, että suosit homostelua enemmän miesten välillä kuin naisten välillä, ja miespari + lapset -koostuvista ydinperheistä?

Jukka Ryhänen

Matti, epäselvyyksien välttämiseksi. Määrittelisitkö mistä kiihotut?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #18

Naisestani.

Naisia ei vaan mitenkään riitä kaikille miehille jos yritetään harrastaa jotain 50-luvun jenkkiydinperhe idylliä.

Katsos kun miehiä syntyy enemmän kuin naisia, ja naisten hedelmällinen ikä on paljon lyhyempi kuin miehen, ja meillä suomessa on lisäksi ollut paljon miesvoittoista maahanmuuttoa.

Vaihtoehtoja toki on:

1. Sotiminen ja tapetaan ylimääräiset miehet sillä tavalla
2. Aletaan rakentamaan pyramideja, muureja, jättipatoja yms. että on ylimääräisille miehille töitä, rahaa ja tulevaisuutta
3. Perustetaan bordelleja
4. Lisätään homostelua miesten kesken
5. Jaetaan naiset polyamorisissa suhteissa
6. Uskovaisten yhteisöjen tapaan puretaan seksuaalienergia puolustuskyvyttömiin lapsiin
7. Annetaan miesten seota piparipulaan. Näitä kutsutaan terroristeiksi, eli lisätään terrorismia Suomessa.

Mitä sinä näistä haluat?

Tällä hetkellä Suomessa valtava määrä yksinäisiä miehiä pysyy jokseenkin järjissään ja rauhallisina nettipornon avulla että se ollut yksi keino tässä asiassa.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Ydinperheitä ja avioliittoja ei hajoita maksullista sexiä tarjoavat, vaan ihan muut moninaiset, yksityiset ja yhteiskunnalliset syyt ja elämänkohtalot...?
- Voi myös kysyä, että onko sittenkin keinotekoista, vanhoillista ja uskonnollista, että usein sattumalta yhteen pareiksi päätyneet ja lapsiakin saaneet haluaisivat elää koko loppuelämänsä pareina ja yhtenä perheenä...?
Kokemus ja käytäntö osoittaa, että lähes joka toinen pari, tai toinen puolisko ei halua. Mahtaako yksiavioisuutta löytyä edes geeneistämmekään?

"Aiheesta" mieleeni tuli tv-pätkä jossa itärajalta kotoisin oleva, koti,uskonto,isänmaa-kokoomuslainen kunnanvaltuutettu oli matkalla pyörätuoleineen Sortavalaan "maksullisiin" ja asiantuntevasti kehui että siellä tarjonta on hyvä ja hinta-ja laatusuhde yksinäiselle pyörätuolimiehellekin kohdallaan.
- Toivottavasti meilläkin yksinäiset vammaiset saavat joskus Kelalta "etusetelin" maksullisten palveluksista nauttimaan ja ihmisen perustarvetta toteuttamaan?

Jukka Ryhänen

Olisiko hyvä idea yhdistää huumausaineiden käyttäjät ja prostituoidut samalle forumille? Teemoissa samaa?

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Lapsena ihmettelin lehtiä lukiessa, että miksi niin moni kaipasi "päiväkahviseuraa".

Sihteeriopiston jälkeen tuo toiminta on sitten jatkunut muilla sivustoilla ainakin "etsitään sponsoria"-termin alla.

Ei keinot ja yhteydenpitovälineet tästä maailmasta lopu

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Opisto lakkautettu - mitä mieltä on opetusministeri Grahn-lapsonen?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset