Saga Nyrén Piraatti. Feministi. Aktivisti.

Oikeus epäonnistua

Hyvät työpaikat ovat sellaisia, missä työntekijöiden tekemistä virheistä otetaan opiksi eikä siellä jaeta rangaistuksia. Työntekijää kuunnellaan ja hänelle tarjotaan tarvittava tuki jotta hän pääsee jatkamaan töitä. Hyvä vanhemmuus on sellaista, missä sekä vanhemman että lapsen tekemistä virheistä voidaan keskustella. Vanhempi tarjoaa lapselle tämän tarvitsemaa tukea ja apua.

Yhteiskunnan pitäisi toimia samalla tavalla: Inhimillinen virhe omassa elämässä ei saa johtaa rangaistukseen, ja rakenteiden tulee joustaa ja tukea. Katkeamaton tuki ja rakenteiden joustavuus tarkoittavat sitä, että yksilöt pääsevät nopeasti takaisin jaloilleen. Tämä toimintatapa on siis sekä yksilön että yhteiskunnan etu.

Mitä tarkoittaa epäonnistuminen?

Epäonnistuminen voi tarkoittaa huonoa valintaa tai huonoa tuuria. Usein kyse on molemmista. Nuori voi valita väärän opiskelusuuntauksen, opiskelija voi sairastua, yrittäjä tehdä huono investoinnin. Parisuhde voi päättyä tai kotitalosta löytyy hometta. Epäonnistuminen voi kuulostaa terminä pelottavalta, mutta oikeasti se on tärkeä osa elämää ja jokainen meistä epäonnistuu joskus. Epäonnistumisen pelko saattaa estää ihmisiä yrittämästä. Olisi tärkeää, että poistamme esteitä kaikenlaiselle yrittämiselle: Kun ihmiset uskaltavat perustaa yrityksiä, perustaa perheitä, mennä opiskelemaan vaativia aloja ja muuttaa toiseen kaupunkiin aloittaakseen uudestaan, tulee yhteiskunnasta elinvoimainen.

Miten voimme tukea ja tarjota joustoa?

Yrittäjä-äidin työpäivät venyvät ja paukkuvat, eikä tulosta tule. Lupaavalta vaikuttanut palvelu on saanut nopeasti uusia kilpailijoita ja katteet ovat sulaneet. Velat ovat suuret ja toiminimen takia ne kaatuvat yrittäjälle vaikka yritys lopettaisi toimintansa. Ahdistuneena äiti miettii, että onko jatkossa enää järkeä käydä töissä kun tuskin saa niin hyvin palkattua työtä, että sillä voisi maksaa velat.

Toisen vuoden opiskelija pyörittelee excelillä numeroita. Jäädäkö sairauslomalle vai yrittääkö jatkaa opintoja? Millä maksaisi ensi kuun vuokran kun opintolaina on jo käytetty? Masennus on diagnosoitu ja lääkitys aloitettu, mutta eniten mieltä painaa se, että opintoala on aivan väärä, eikä opintotukikuukaudet riitä alanvaihtoon. Mielenterveyden kanssa on aina ollut haasteita. Tuntuisi helpommalta olla opiskelematta, jäädä vain kotiin makaamaan.

Isä katsoo viikon ikäisen vauvan silmiin ja tuntee suurta rakkautta. Samalla mieltä kalvaa huoli huomisesta. Vauvan äiti on alkoholisti ja ratkennut juomaan. Isä haluaa tarjota vauvalleen parasta. Isä ei kuitenkaan ole oikeutettu äitiys- tai vanhempainpäivärahaan. Säästöjä on tuhat euroa ja vuokratalon pihassa auto, mitä hän on tarvinnut työssäkäyntiin. Töitä ei nyt voi tehdä, se on selvää, mutta mistä ihmeestä hän taikoo pienelle perheelleen toimeentulon? Mikä Kelan lappu pitää täyttää ja onko auto nyt myytävä? Miten töihinpaluu sujuu ilman autoa?

Elämässä sattuu ja tapahtuu. Hyvinvointivaltiomme on monella mittarilla onnistunut, mutta on myös paljon sellaisia tilanteita missä ihminen jää hankalassa tilanteessa yksin, epävarmuuteen. Yksi puutteista on selkeästi se, että juuri siinä henkisesti kuormittavassa tilanteessa olisi osattava täyttää erilaisia lomakkeita, aktiivisesti hakeutua oikeanlaisen hoidon pariin ja etsiä oikeita resursseja. Meiltä puuttuu se paikka mihin kuka tahansa voisi mennä sanomaan, että voisitteko auttaa? Missä joku alan ammattilainen kuuntelisi mistä kiikastaa, ja auttaisi täyttämään ne lomakkeet tai varaisi ne ajat hoitoon. Ja toki: Vielä parempi olisi, jos ei tarvitsisi täytellä mitään lomakkeita.

Perustulo

Perustulo tarkoittaisi sitä, ettei kenenkään tarvitsisi vaikeassa tai kaoottisessa tilanteessa ryhtyä perustelemaan miksi tarvitsee maksaa vuokra ja miksei ole tuloja. Perustulo on myös kaikkien starttiraha: Yrittäjäksi voi lähteä matalalla kynnyksellä. Useimmat nykyiset tuet voitaisiin korvata perustulolla. Perustulon päälle voi olla tarjolla yksityisiä työttömyysvakuutuksia tai eläkesäästöjärjestelmiä. Perhevapaat säilyttäisin ansiosidonnaisina. Lomakkeiden täyttö ja liitteiden metsästäminen (toimeentulotukeen jopa kuukausittainen homma!) on kenelle tahansa raskasta, mutta voi olla erityisen haastava mielenterveyspotilaalle, läheisen kuolemaa surevalle tai vaikkapa väsyneelle pienen lapsen vanhemmalle.

Avoimet mielenterveyspalvelut

Polku terapiaan on monimutkainen ja vaatii taitoja. Lyhyitä terapiajaksoja tulisi jakaa nykyistä avokätisemmin, ja myös pitempien psykoterapiapalveluiden tulee olla kaikkien tarvitsijoiden saavutettavissa. Nykyisellään ne ovat liian kalliita subventoituinakin. Terapiatakuu on yksi loistava kansalaisaloite tähän liittyen.

Maksuton terveydenhoito

Terveydenhoidon asiakasmaksuista tulisi luopua ja lääkkeiden omavastuuosuuksia laskea huomattavasti. Ihmisiä ei tulisi asettaa eriarvoiseen asemaan terveydentilansa perusteella. Myös kroonisesti sairailla on oikeus parantaa asemaansa tekemällä työtä ja kartuttamalla omaisuutta, ilman, että heille muodostuu velvollisuus käyttää kaikki varansa omaan terveyteensä.

Ulosoton suojaosuuden nostaminen

Kun velkoja jää rästiin, voi velkoja viedä asian käräjille. Ulostto vie osuuden palkasta. Suojaosuus on se määrä palkkaa mistä mitään ei viedä. Suojaosuudella on tarkoitus pitää huolta siitä, että velallisen perustarpeet tulevat tyydytettyä. Suojaosuus on nykyisellään kuitenkin alle 700€. Se tarkoittaa sitä, ettei suojaosuudella pysty edes maksamaan vuokraa ja ostamaan ruokaa, ainakaan suuremmissa kaupungeissa. Insentiivi käydä töissä on varsin vähäinen jos tuntuu siltä, ettei palkalla pysty elämään. Piraattien Martin-Éric Racine on tehnyt tästä tärkeän kansalaisaloitteen.

Henkilökohtainen konkurssi tai velkajärjestelyn vahvistaminen

Suomessa on muutamaan otteeseen puhuttu henkilökohtaisesta konkurssista mutta kuitenkin päädytty siihen, että sitä ei voida toteuttaa. Henkilökohtainen konkurssi tarkoittaa sitä, että velat annetaan anteeksi ja konkurssin jälkeisiä tuloja ei tarvitse käyttää velkojen maksuun. Tätä vaihtoehtoa tulee vielä selvittää mikäli tahdomme helpottaa toiminimellä elinkeinonharjoittamista ja madaltaa kynnystä lähteä yksinyrittäjäksi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Sinulla on pirteitä ajatuksia, mutta kommentoin vain terveydenhuoltoa, jossa olet oikeilla jäljillä.

On suorastaan älytöntä, että peritään terveydenhoitomaksuja. Ei maksuttomuutta tule kadehtia sairaiden saamana etuna. Pikemminkin terveet voisivat olla onnellisia, ettei tarvitse rampata lääkärillä. Asiaa pitää ajatella vakuutuksena, jonka valtio kustantaa. Ihan samalla lailla on järjetöntä laskuttaa reseptilääkkeistä. Kun nytkin jo valtio maksaa niistä valtaosan, ei pitäisi olla syytä tarpeettomaan laskutus- ja korvausbyrokratiaan.

Monet ajattelevat, että maksuttomuus houkuttelee tarpeettomaan palvelujen käyttöön. Teoriassa näin voi olla, mutta samaan aikaan se madaltaa kynnystä hakeutua palveluihin, jolloin hoidon vaikuttavuus paranee ja kustannukset alenevat. Kaiken lisäksi on äärimäisen vaikea määritellä mikä olisi turhaa palvelujen käyttöä. Esimerkiksi ihmisellä voi olla suuri huoli asiasta, joka ei oikeasti vaatisi lääkärillä käyntiä, mutta sellaisenkin poistaminen voi parantaa ihmisen elämän laatua ja työtehoa.

Turhan usein myös unohdetaan, että Suomessa oli 1970-80-luvuilla maksuton perusterveydenhuolto eikä siihen liittynyt oleellisia ongelmia. Tällä hetkellä Helsingissä on maksuton perusterveydenhuolto eikä sieltäkään ole kuulunut mitään hälyttävää.

Jotkut pitävät maksuttomuutta myös liian kalliina. Tosiasia kuitenkin on, että maksuttomuus tulisi selvästi edullisemmaksi. Nyt joudumme ihan turhaan maksamaan laskutusbyrokratian lisäksi myös monipolvisesta korvausbyrokratiasta. On siis oikeastaan kahdenkertaiset turhat kustannukset. Maksuttomuus antaisi myös luontevan mahdollisuuden reseptilääkkeiden jakeluketjun rationalisoinnille. Valtio voisi hankkia lääkkeet ja jakaa ne suoraan terveyskeskuksista. Jostain syystä suorajakelu ei istu poliitikoiden päihin, vaikka se olisi joka suhteessa ylivoimainen ratkaisu (https://sites.google.com/view/pelkistetty-sote/etu...). Maksuttomuus ja lääkejakeluketjun oikaisu tuottaisivat miljardisäästön vuodessa, mutta miljardit suuntaan tai toiseen eivät näytä aina politiikassa painavan.

Onnea kampanjallesi!

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Hyviä pointteja. Monella (kuten itsellä) on juuri esittämäsi kaltaisia kokemuksia ja tippuvat tavallaan "välimaastoon" järjestelmästä. Kaikenlainen investointi toimeentuloon tai koulutuksen eteen johtavat lyhyellä tähtäimellä heikompaan ostovoimaan vaikka pitkällä tähtäimellä olisivat hyviä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset